Glas Javnosti

KAPITALIZAM UZVRAĆA UDARAC: KFC zvao Nemce da proslave godišnjicu Kristalne noći uz piletinu sa sirom

Svet
Autor: Glas javnosti

Lanac brze hrane KFC izvinio se nakon slanja promotivne poruke mušterijama u Nemačkoj u kojoj ih poziva da obeleže godišnjicu "Kristalne noći" uz piletinu sa sirom, javlja BBC.

„Kristalna noć“ bila je pogrom Jevreja koji su nacisti u Nemačkoj izvršili 1938. godine, i smatra se početkom Holokausta. Tokom „Kristalne noći“ ubijeno je više od 90 Jevreja, uništene su ili oštećene hiljade domova, sinagoga i radnji, a oko 30.000 Jevreja je uhapšeno i zatvoreno u koncentracionim logorima.

Poruka KFC-a je naišla na osude javnosti, a kompanija je okrivila „grešku u sistemu“, piše BBC.

Korisnicima aplikacije KFC u Nemačkoj u sredu je stigla poruka: „Danas je godišnjica Kristalne noći! Počastite se mekanim sirom na hrskavoj piletini“.


Kako javlja nemački list Bild, oko sat vremena kasnije poslata je poruka izvinjenja.

„Veoma nam je žao i odmah ćemo proveriti naše interne procese kako se ovo nikad ne bi ponovilo. Molimo vaše izvinjenje na ovoj grešci“, stajalo je u poruci, prema pisanju medija.

Nemačka obeležava godišnjicu „Kristalne noći“ 9. novembra brojnim komemorativnim događajima koji govore o nacističkom ubistvu više od šest miliona Jevreja u Holokaustu.

„Kako možete toliko pogrešiti u vezi Kristalne noći, KFC Nemačka. Treba da se stidite“, objavila je na tviteru Dalija Grinfild, zvaničnica jevrejske NVO Liga protiv klevete.

U pisanoj izjavi za časopis Njuzvik, nemački KFC je za poruku okrivio bota.

Objasnili su da je „automatizovana puš notifikacija“ povezana sa „kalendarom sa danima koji se obeležavaju na nacionalnom nivou“.


Ovaj lanac je saopštio da se iskreno izvinjava na „neplaniranoj, neosetljivoj i neprihvatljivoj poruci“. KFC kaže da su suspentovali komunikaciju preko aplikacije dok traje njihovo ispitivanje.

„Razumemo i poštujemo težinu i istoriju ovog datuma i ostajemo posvećeni pravičnosti i uključenosti za sve“, navodi se u saopštenju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR