Glas Javnosti

KAO U LONCU, TENZIJE KLJUČAJU U AZIJI: Kina je upravo povukla drastičan potez, čeka se reakcija Japana

Svet
Autor: Glas javnosti

Zabrana počinje odmah i uticaće na sav uvoz morskih proizvoda, uključujući morske plodove, navodi se u obaveštenju.

 Vlasti su saopštile da će dinamički prilagođavati relevantne regulatorne mere kako bi se sprečili rizici od ispuštanja nuklearno kontaminirane vode po zdravlje i bezbednost hrane naše zemlje.


foto:printscreen/tviter

Odluka Tokija o ispuštanju otpadne vode u okean naišla žestoke primedbe mnogih potrošača, kao i nekih zemalja u regionu, a Peking je predvodio te kritike. Kina je ovaj čin okarakterisala kao „sebičan i neodgovoran“.


Zato je kinesko carinsko odeljenje objavilo da će prestati da uvozi sve morske proizvode poreklom iz Japana – što znači da bi zabrana mogla potencijalno da ograniči i druge okeanske proizvode osim morskih plodova, kao što su so i morske alge. 
Taj potez je imao za cilj da spreči „rizik od radioaktivne kontaminacije bezbednosti hrane izazvanog ispuštanjem vode kontaminirane nuklearnom energijom u Fukušimi u Japanu“ i da zaštiti zdravlje kineskih potrošača, navodi se u saopštenju carinskog odeljenja.


Japan je tokom kontroverze oko izgradnje tvrdio da je ispuštanje prečišćene vode bezbedno i da je hitno potrebno da bi se oslobodio prostor u osakaćenoj nuklearnoj elektrani.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR