Glas Javnosti
posta

Kanada i SAD: Granice zatvorene još 30 DANA

Svet
Autor: Glas javnosti

Kanadski premijer Džastin Trudo objavio je danas da su se Kanada i Sjedinjene Države složile da za još 30 dana, do 21. jula, produže restriktivne granične mere.

- To je odluka koja će zaštititi ljude sa obe strane granice dok se mi nastavljamo boriti protiv Kovid-19-, rekao je Trudo.

Granica je prvobitno trebala da bude otvorena u aprilu, ali je zatvaranje do sada dva puta produženo i pre najnovije odluke važilo je do 21. juna.

Trudo je u ponedeljak rekao da se sa SAD pregovara o produženju zatvaranja kanadsko-američke granice, jer zabrinutost i dalje postoji zbog širenja novog koronavirusa.

- Jasno je da postoji širok konsenzus po pokrajinama da moramo i dalje održavati svoje trenutne mere na granici-. rekao je Trudo nakon konsultacija sa liderima kanadskih pokrajina.

Naš prioritet u tom smislu je da osiguramo Kanađanima bezbednost, a da istovremeno osiguravamo protok osnovnih roba i usluga, kazao je Trudo.

Najduža međunarodna granica na svetu - dužine 8.900 kilometara - zatvorena je sa obe strane 21. marta kao odgovor na krizu korona virusa.

Zatvaranje je dovelo do masovnog pada prekograničnog saobraćaja - do 95 procenata, prema statističkim podacima Kanade - ali trgovina se nastavila nesmetano.

Pre pandemije, robe u vrednosti od 2,4 milijarde dolara (1,7 milijardi USD) i više od 400.000 ljudi svakodnevno su prelazili granicu.

Otava je prošle nedelje najavila izuzeće kako bi hiljadama stranih državljana omogućila ponovno ujedinjenje sa svojim porodicama u Kanadi, sa obavezom da se samoizoluju 14 dana.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR