Glas Javnosti

KAKO SU NEMCI TESTIRALI TENK "LEOPARD 2" POMOĆU KRIGLE PIVA: Tenk juri po neravnom terenu, nije falila NI KAP! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina je, nakon više meseci neizvesnosti, dobila nemačke tenkove Leopard 2. Poljska je već isporučila četiri "Leoparda" Kijevu, pošto je obučila posade kako da rade, održavaju i bore se koristeći veoma napredno oružje.

Razvoj naslednika Leoparda 1 započeo je početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka. U tom periodu je postojala mogućnost otvorenog sukoba između članica NATO saveza i članica Varšavskog pakta, pa je nemačkoj vojsci bio neophodan novi glavni borbeni tenk. Prvi prototipovi su napravljeni 1972. godine,a 1977. je naručeno 1.800 novih tenkova za Nemačku vojsku. Prvih 30 tenkova je isporučeno 1979. kada je i novi tenk uveden u naoružanje.



Kada su Nemci otkrili Lopard 2, taj model postao je veoma popularan kod zemalja članica NATO, zbog svoje brzine, snage i preciznosti. Koliko je zaista moćan Leopard, Nemci su dokazali i neobičnim snimkom, koji je i danas viralan.

Naime, Bundesver je svojevremeno objavio video snimak koji pokazuje mogućnosti tenka, uključujući ispaljivanje glavnog topa od 120 mm dok je u pokretu, a kako bi što bolje dočarali mogućnosti ovog moćnog oružja, iskoristili su i kriglu piva.

Naime, na snimku se vidi kako vojnik puni kriglu i stavlja je na vrh topa. Kako se na snimku vidi, krigla se ne pomera, niti se pivo iz nje prosipa, bez obzira što tenk juri po neravnom terenu. Nemci su na ovaj način hteli veoma slikovito da dočaraju koliko je ovaj tenk stabilan i da je moguće precizno ciljanje i pri većim brzinama.

Podsetimo, ovaj tenk težak je oko 60 tona i dugačak deset metara. Smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svetu.


Trenutna verzija glavnog borbenog tenka je Leopard 2 A7 i isporučuje se od 2014. Od početka proizvodnje 1978. nemačka firma Kraus-Mafaj Vegman isporučila je više od 3.500 tenkova Leopard 2.

Njegovo glavno naoružanje je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara i u stanju je da otvara vatru i u stanju mirovanja i u pokretu. Prema Bundesveru, prednosti Leoparda je u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i pokretljivosti. Dostiže brzinu do 70 kilimetara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.

Osim Nemačke, a uskoro i Ukrajine, trenutno ga koristi još najmanje 14 zemalja u raznim prilagođenim varijantama, piše Engineerine.

Glas javnosti/Telegraf/Engineerine

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR