Glas Javnosti

Kako Nemci švercuju francuske kroasane (VIDEO)

Svet
Autor: Глас јавности

Stanovnici nemačkog sela koje se nalazi na granici sa Francuskom i dalje kupuju francuske bagete i kroasane, uprkos saobraćajnim preprekama zbog pandemije virusa korona, a za to im najbolje služi štap za pecanje.

Iz prodavnice koja se nalazi na nekadašnjem graničnom prelazu u gradu Karlingu, u departmanu Mozel, vlasnica pekare Mirjam Žansem-Bualit svako jutro mora da pređe nekoliko desetina metara, sem ponedeljkom kad je pekara zatvorena, da bi sveže pekarske proizvode donela gurmanima sa nemačke strane, koji su ih dan ranije naručili telefonom.
 
Pritom mora proći ulicom koju dele dve države.
 
Otkad su, zbog pandemije virusa korona mere kretanja pooštrene, kupci sa nemačke strane granice više ne smeju da uđu u francuski deo.
 
"Puno ih je manje jer imaju detaljne kontrole", kaže pekarka.
 
Među njenim najvernijim kupcima je i Hartmut Fej (52), stanovnik Luterbaha, sela u susednoj nemačkoj regiji Sarland, koji francuske pekarske proizvode kupuje ceo svoj život.


 
Na društvenim mrežama je objavio video klip na kojem bagete i kroasane koje mu donese Mirjam, zbog izbegavanja bliskog kontakta, preuzima uz pomoć štapa za pecanje. Uz osmeh kaže da na taj način želi da istakne i "francusko-nemačko prijateljstvo".
 
"Osim o dobrim komšijskim odnosima, ovde je reč i o tradiciji. Svoj hleb u Francuskoj kupujem odavno", pojasnio je on.

(Izvor: 021/Hina)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR