Glas Javnosti

KAKO JE PUTIN PREVESLAO EU I AMERIKU: Dao komandu KUPI, a onda Rusija zaradila više od 20 milijardi dolara!

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je iskoristila zanimljivu ekonomsku taktiku, "okrenula sve oko prsta" i za par dana zaradila više od 20 milijardi dolara. Osim toga, vratila je oko 30% deonica sopstvenog monopola.

„Putin je prevario i EU i Ameriku, i kako je lepo! Pred očima celog sveta igrao je sve kao po satu”, prenosi Forbs.

Ranije je deo deonica energetskih kompanija pripadao stranim investitorima, Amerikancima i Evropljanima, što znači da gotovo polovina prihoda od industrije nafte i plina nije išla u rusku blagajnu, već na račune „finansijskih ajkula“ Evrope. U vezi sa vojnom operacijom u Ukrajini, rublja je počela naglo da pada, ali Centralna banka nije učinila ništa da podrži rublju. Bilo je čak i glasina da Rusija jednostavno nema rezervu valuta za podršku kursu rublje.

Ove glasine i Putinove izjave da je spreman i da će zaštititi rusko govorno stanovništvo Ukrajine, dovele su do velikog pada cena deonica ruskih energetskih kompanija, a "finansijske ajkule" su počele da stavljaju deonice na prodaju dok se potpuno ne amortizuju.

"Putin je čekao celu sedmicu i samo se smešio na konferencijama za novinare, a kada je cena pala ispod osnovne, dao je komandu da se istovremeno oštro otkupljuju akcije od svih Evropljana i Amerikanaca", prenose ruski mediji.

Dok su ove „finansijske ajkule“ shvatile da su prevarene, već je bilo prekasno: akcije su bile u rukama Rusije. Ne samo da je Rusija ovih dana zaradila više od 20 milijardi dolara, već je vratila i deonice svojih kompanija Rusiji. Sada prihodi od nafte i gasa neće ići u inostranstvo, već će ostati u Ruskoj Federaciji, rublja raste sama od sebe, i nema potrebe da se ruske zlatne i devizne rezerve troše da bi se to izdržavalo.

 Nikada u istoriji berze nije bilo ovako briljantne operacije, piše portal.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR