Glas Javnosti

KAKO JE OVO MOGUĆE: U gradu od 25 miliona stanovnika prošli mesec nije prodat niti jedan AUTO

Svet
Autor: Glas javnosti

Najveća kineska metropolitanska oblast, dom za 25 miliona ljudi, pod strogim merama izolacije je već sedam nedelja, dok Kina nastavlja sa svojim striktnim merama kontrole pandemije, koje su imale snažan uticaj na ekonomiju.

Vlasti su naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvore mnoge kompanije dok pokušavaju da suzbiju do sada najgoru epidemiju Covida u tom gradu. Ali dok su tamošnje vlasti u ponedeljak najavile da će dozvoliti "nizak nivo aktivnosti" u nekim oblastima, mnogi stanovnici rekli su za CNN da im nije dozvoljeno da izlaze van svojih stambenih naselja.

Ograničenja zbog kovida ozbiljno su uticala na lokalno tržište automobila - skoro svi auto-saloni su zatvoreni, a prodaja uopšte nije zabeležena, navodi se u saopštenju Šangajskog udruženja prodavaca automobila.

Prodaja automobila u Kini pala je 46 odsto u aprilu, u odnosu na mart 2022.

Bila je to najgora prodaja u aprilu u poslednjoj deceniji, objavilo je prošle nedelje Kinesko udruženje proizvođača automobila. Kina je uvela stroga ograničenja dok se bori sa najvećom epidemijom Covida u više od dve godine.

Prema procenama CNN-a, više od 30 gradova u Kini je pod potpunim ili delimičnim zatvaranjem, što pogađa do 187 miliona ljudi širom zemlje.

Šangaj je izuzetno važan za kinesku automobilsku industriju. Grad je na prvom mestu po ukupnoj prodaji automobila - u Šangaju je prošle godine prodato oko 736.700 novih vozila, najviše među svim kineskim gradovima, prema statistikama glavnog regulatora osiguranja u zemlji. To je takođe veliki proizvodni centar, dom proizvođača automobila kao što su Tesla i Volkswagen, kao i velikih dobavljača delova kao što su Bosch i ZF Group.

Karantini u Šangaju i drugim kineskim gradovima izazvali su velike poremećaje u lancu snabdevanja i pogodili potrošnju u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji. Tako, uprkos lokalnoj proizvodnji, nagli pad prodaje beleže veliki proizvođači, od kojih neki nude i kompletnu onlajn uslugu.

Teslina prodaja u Kini u aprilu pala je čak za 98 procenta u odnosu na prethodni mesec, dok je proizvodnja u fabrici u Šangaju bila manja za 81 procenat. To je veliki udarac za američkog proizvođača automobila nakon doborg početka godine u Kini.

Toyota je prošle nedelje objavila da je zatvorila 14 proizvodnih linija u osam fabrika u Japanu, zbog nestašice delova kao posledica zatvaranja u Šangaju.

Nissan Motor je takođe prijavio pad prodaje od 46% u Kini u odnosu na godinu dana ranije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR