Glas Javnosti
posta

Kako je nastala svetska farmacija: Izum Džona Rokfelera, cilj - bogaćenje pre lečenja

Svet
Autor: Glas Javnosti

Za porodicu Rokfeler, tačnije njenog najpoznatijeg člana Džona vezane su mnoge priče i legende. Neke su urbani mitovi, druge imaju utemeljenje u realnosti, ali jedno je sigurno - ova američka porodica je upletena u gotovo sve pore savremenog društva. Ni farmacija nije izuzetak.

Upravo je Džon, po mnogima, najzaslužniji za formiranje onoga što je danas poznato pod imenom "moderna medicina", koja se u najvećoj meri oslanja na zračenje, lekove i hirurgiju.

Džon, rođen 1839. godine, do bogatstva je stigao kontrolišući rafinerije nafte širom SAD, a kompanija "Standard oil" omogućila mu je i da postane prvi američki milijarder. U isto vreme, naučnici su otkrili da se nafta može koristiti za još neke stvari, poput pravljenja plastike (bakelit), ali i različitih hemikalija zahvaljujući prisustvu velikog broja vitamina. 

Rokfeler, čovek sjajnog njuha za profit, uvideo je da je šansa za zaradu odlična, samo je bilo neophodno naterati Amerikance da napuste verovanja u prirodne i biljne lekove i okrenu se modernoj medicini. To je značilo da je Rokfeler morao da otkrije način kako da se reši konkurencije, zbog čega je pribegao strategiji "problem-reakcija-rešenje". Tačnije, stvorio je problem, uplašio ljude, a zatim ponudio ranije isplanirano rešenje.

Otišao je do svog prijatelja Endrjua Karnidža – još jednog plutokrate koji je zaradio novac od monopolizacijom čelika – koji je zatim osmislio taj plan. Iz prestižne fabrike "Karnidž" poslao je čoveka po imenu Abraham Fleksner da putuje po zemlji i izveštava o statusu medicinskih fakulteta i bolnica širom zemlje.

To je dovelo do Fleksnerovog izveštaja, koji je stvorio modernu medicinu kakvu danas poznajemo. Nepotrebno je reći, izveštaj je govoril o potrebi prekrajanja i centralizacije medicinskih institucija. Na temelju ovog izveštaja, više od polovine svih medicinskih fakulteta uskoro je bilo zatvoreno. Homeopatija i prirodni lekovi bili su ismejani i demonizovani, a lekari su čak bili zatvoreni. 

Kako bi pomogao pri prelazu i promenio mišljenje drugih lekara i naučnika, Rokfeler je donirao više od 100 miliona dolara fakultetima, bolnicama i osnovao filantropsku organizaciju pod nazivom “General Education Board” (GEB). Ovo je bio klasični pristup šargarepe i štapa.

U vrlo kratkom vremenu, fakulteti su bili uravnoteženi i homogenizovani. Svi učenici su učili istu stvar, a temelj medicine je postao korišćenje lekova. 
Naučnici su dobili ogromnu podršku za proučavanje biljaka koje leče bolesti, ali njihov je cilj bio utvrditi koje su hemikalije u njima bile učinkovite, a zatim stvoriti sličnu hemikaliju – ali ne i identičnu, u laboratoriji, koja bi mogla biti patentirana.

Tableta za bolest je postala mantra za modernu medicinu.
Dakle, sada, 100 godina kasnije, fakulteti izbacuju lekare koji ne znaju ništa o prednostima prehrane ili lekovitih biljaka ili bilo kakve holističke prakse. Imamo celo društvo koje su porobile korporacije zbog svoje dobrobiti.

Društvo se ne fokusira na lečenje, već samo na simptome, stvarajući tako ponavljajuće pacijente. Ne postoji lek za rak, dijabetes, autizam, astmu, pa čak i grip, osim u prirodi. Zašto bi postojao pravi lek? Ovo je sastav koji su izmislili oligarsi i plutokrati, a ne doktori i naučnici.

Što se tiče raka, oh da, svetski poznato društvo "American Cancer Society" je osnovao niko drugi nego Rokfeler 1913. godine.

(Izvor: novisvjetskiporedak.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR