Glas Javnosti

Kako je četvorodnevna radna nedelja u Velikoj Britaniji postala model za budućnost rada

Svet
Autor: Glas javnosti

Prosečan rast prihoda iznosio je 1,4%, a u poređenju sa sličnim periodom prethodnih godina, prihodi su u proseku porasli za 35%.

Velika Britanija je bila domaćin najvećeg eksperimenta četvorodnevne radne nedelje do sada, koji je trajao od juna do decembra 2022. godine. Uključujući 61 kompaniju i oko 2.900 radnika iz različitih sektora, ovaj pilot projekat imao je za cilj da testira efekte smanjenja radnog vremena uz očuvanje pune plate za zaposlene.
Rezultati su pokazali značajne pozitivne efekte na dobrobit radnika, produktivnost i poslovne performanse kompanija.


Kompanije koje su učestvovale u pilot projektu nisu bile ograničene na jedinstveni model četvorodnevne radne nedelje, već su mogle prilagoditi režim rada svojim specifičnim potrebama i industriji u kojoj posluju.
Ovo je uključivalo različite modele, kao što su klasični model sa slobodnim petkom, modeli sa smenama, decentralizovani modeli, godišnji i uslovni modeli. Prilagodljiv pristup omogućio je da svaka kompanija dizajnira politiku rada koja najbolje odgovara njenim izazovima i kulturi rada.

Najvažniji nalazi istraživanja uključuju značajno poboljšanje dobrobiti zaposlenih, sa 39% radnika koji su izvestili o manjem stresu i 71% o smanjenim nivoima sagorevanja na kraju probnog perioda. Takođe, zabeleženo je smanjenje anksioznosti, umora i problema sa spavanjem, dok su se mentalno i fizičko zdravlje poboljšali.
Balans između posla i privatnog života je takođe poboljšan, čime je olakšano usklađivanje poslovnih obaveza sa porodičnim i društvenim aktivnostima.


Sa poslovne strane, kompanije su izvestile o stabilnosti ili čak rastu prihoda tokom trajanja eksperimenta.
Prosečan rast prihoda iznosio je 1,4%, a u poređenju sa sličnim periodom prethodnih godina, prihodi su u proseku porasli za 35%.
Zabeleženo je i značajno smanjenje fluktuacije osoblja, sa 57% manje odlazaka zaposlenih tokom probnog perioda, što ukazuje na to da su pozitivni efekti četvorodnevne radne nedelje prevagnuli nad finansijskim motivima.

Pilot projekat je obuhvatio širok spektar industrija, uključujući obrazovanje, pravne usluge, IT obuke, zdravstvenu negu, maloprodaju, digitalni marketing, proizvodnju pića, i mnoge druge, pokazujući da je model četvorodnevne radne nedelje primenljiv i koristan u različitim poslovnim kontekstima.

Rezultati ovog eksperimenta daju snažan argument za širu primenu četvorodnevne radne nedelje, sugerisajući da se smanjenje radnog vremena može postići bez gubitka produktivnosti i uz značajna poboljšanja u dobrobiti zaposlenih i poslovnim performansama.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR