Glas Javnosti

Kako je Bajdenova poseta Izraelu uništila imidž Amerike

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD nisu u stanju da budu nepristrasan i odgovoran posrednik, smatraju analitičari.

Pokušaj Džozefa Bajdena da iskoristi svoj put na Bliski istok da interveniše u izraelsko-palestinskom sukobu uvek je bio kocka, a bombardovanje bolnice za šta se obe strane međusobno optužuju, još više mu je otežalo situaciju.

Analitičari za "Global tajms" kažu da će Bajdenov cilj da demonstrira međunarodno vođstvo SAD i predstavi se kao efikasni posrednik u ovom nestabilnom vremenu, verovatno propasti.

Dok su Ujedinjene nacije i Kina osudili napad na bolnicu i pozvali na hitan prekid vatre i zaštitu civila, a Hamas i Izrael se međusobno optuživali, Bajden je sletevši u Tel Aviv, dok je dim od bombardovanja još lebdeo u vazduhu, otvoreno stao na stranu Izraela rekavši da je eksplozija u bolnici u Gazi delo "drugog tima". Potom je poručio da je u Tel Avivu "iz jednostavnog razloga – želi da narod Izraela i ljudi sveta znaju gde stoje SAD" i da se postara da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani.


Užasno bombardovanje je učinilo situaciju još nestabilnijom, a posredovanje još manje mogućim, rekao je za "Global tajms" Ding Long, profesor na Institutu za bliskoistočne studije Šangajskog univerziteta za međunarodne studije.

Za Bajdena je oduvek bio izazov da uravnoteži svoju podršku Izraelu sa svojim akcijama za rešavanje pogoršane humanitarne situacije u ratnoj zoni. Ali Bajdenova jednostrana podrška Izraelcima dok se dim iz bombardovane bolnice još video dodatno je ojačala imidž Amerike kao "neefikasnog i neodgovornog posrednika", primetio je Ding.

Kineski analitičari kažu da je Bajdenov cilj da postigne diplomatske poene i demonstrira međunarodno liderstvo SAD u ovom nestabilnom trenutku izgubljen slučaj.

Još gore, neposredno pre nego što je Bajdenov avion poleteo za Tel Aviv, samit u Amanu je iznenada otkazan. Bi-Bi-Si, pozivajući se na ministra spoljnih poslova Jordana, navodi da je Aman zauzeo stav da je sastanak vredan održavanja samo kada su strane na istoj strani da okončaju "rat i masakre Palestinaca".

Da samit nije otkazan, Bajden bi se sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom, predsednikom Egipta Abdulom Fatahom al-Sisijem i palestinskim liderom Mahmudom Abasom. Ding je rekao da je ovo "bruka" za Bajdena, jer pokazuje da zemlje regiona nemaju poverenja u njegovu sposobnost da bude nepristrasan posrednik i da prekine brutalni sukob, što dodatno slabi njegove šanse da se izbori sa krizom kroz pregovore sa regionalnim liderima.


Bez obzira na situaciju, Bajdenov izbor da direktno stane uz Izrael neće pomoći u hlađenju regionalnih tenzija, već će izazvati nove sukobe, smatra ekspert.

Iako pokazuju solidarnost sa Izraelom, SAD nisu spremne da stvarno učestvuju u izraelskoj vojnoj akciji, već uglavnom nastoje da odvrate Iran i Hezbolah. SAD takođe strahuju da situacija izmiče kontroli, a ako se to dogodi, to bi moglo dodatno da utiče na postojeće prisustvo SAD na Bliskom istoku, kaže Liu Vejdong, naučni saradnik Instituta za američke studije Kineske akademije društvenih nauka.

Bajdenova administracija želi da podrži Izrael kako bi Izrael mogao da izvrši uticaj na jevrejsku zajednicu u SAD, čime bi se stvorila relativno povoljna atmosfera za izbore sledeće godine, rekao je Liu za "Global tajms".

Na osnovu trenutne situacije, rizik od eskalacije postoji, kažu kineski analitičari.

Konflikt eskalira jer Izrael trenutno usvaja agresivniju ofanzivnu politiku, a to je da potpuno iskoreni Hamas i spreči ga da ostane u pojasu Gaze. Izrael će morati da snosi teret međunarodne moralne odgovornosti i da poveća političku cenu svojih vojnih akcija u Pojasu Gaze. Međutim, uprkos pritisku međunarodne zajednice, vojne operacije Izraela neće prestati, kažu analitičari.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR