Glas Javnosti

Kako je Amerika oteta Indijancima i gde su oni danas?

Svet
Autor: Glas Javnosti

Pre 136 godina, tačnije 10. aprila 1883. godine, Vlada SAD je, u završnoj akciji sistematskog zatiranja kulturnog nasleđa američkih Indijanaca, zabranila sve jezike indijanskih plemena, njihovu religiju, kulturu i običaje.

Savremeni Indijanci službeno su hrišćani, ali se drže i domorodačkih verovanja. Privatno, Indijanci govore sopstvenim jezicima, a uz njih i jezike kolonizatora – engleski, španski, portugalski, francuski ili holandski. Najrasprostranjeniji indijanski jezik je kečuanski (jezik starih Inka), kojim danas govori oko deset miliona ljudi.

U SAD su Indijanci poznati pod nazivom „Nejtiv Amerikans“, a u Kanadi su pod imenom „First nejšens“ zajedno pobrojani Indijanci i Eskimi. U podacima o Grenlandu misli se na Eskime.

Nepoznato je koliko je Indijanaca živelo na američkom kontinentu u trenutku dolaska Kristofera Kolumba, ali po nekim procenama, bilo ih je i do stotinu miliona.

Čuveni holivudski glumac Marlon Brando je 1973. bojkotovao svečanu dodelu "Oskara", na kojoj je trebalo da dobije svoj drugi "zlatni kip" za nezaboravnu ulogu don Vita Korleonea u "Kumu". 

Umesto toga, Brando je upozorio na stereotipno prikazivanje američkih Indijanaca u holivudskim filmovima i na televiziji.

Na dodelu je poslao glumicu indijanskog porekla iz plemena Apača Sačen Litlfider, koja je pred zaprepašćenim holivudskim establišmentom održala govor o katastrofalnom položaju svojih sunarodnika u najmoćnijoj i, navodno, „najdemokratskijoj“ zemlji sveta – SAD.

Holivud je kaznio Branda. Posle „Kuma“ on nije imao više ponuda za veće uloge, sem u Kopolinoj „Apokalipsi danas“ i Bertolučijevom „Tangu u Parizu“.

U više od 4.000 američkih filmova Indijanci su, u većini, prikazani kao krvožedni divljaci koji su ubijali nevine bele doseljenike. Danas filmova o životu Indijanaca, barem onih koji dolaze iz Holivuda, gotovo da i nema.

Indijanci su za većinu Amerikanaca zaboravljena nacija, potisnuta u zabačena ruralna područja, gde žive ispod granice siromaštva, prenosi „Mondo“.

Izvor: Hronograf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR