Glas Javnosti

KAKO ĆE OVO OBJASNITI PUTINU: Isplivali detalji plana EU, Rusi plaćaju OBNOVU Ukrajine?

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je kako bi članice EU trebalo da razmotre opciju finansiranja obnove Ukrajine "zamrznutim" ruskim deviznim rezervama.

U intervjuu za Finanšel Tajms, Borel je rekao kako je opcija iskorišćavanja ruskog novca u obnovi Ukrajine itekako realna te je ovaj potez uporedio s praksom koju su Sjedinjene Američke Države primenjivale u Avganistanu.


- Amerika je preuzela kontrolu nad milijarde dolara vrednom imovinom Avganistanske centralne banke i to delom kako bi se obeštetile žrtve terora te za humanitarnu pomoć zemlji. Bio bih za ovaj potez i u slučaju Ukrajine jer je logičan. Imamo novac u džepu i neko bi morao objasniti zašto je to dobar potez kada je reč o avganistanskom novcu, a nije dobar kada je reč o ruskom - poručio je Borel.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i saveznici zamrznuli su stotine milijardi dolara vredne devizne rezerve Centralne banke Rusije.


Zbog toga, unutar evropskih diplomatskih krugova već su se pokrenule rasprave o tome kako bi se novac mogao iskoristiti za obnovu Ukrajine, a upravo je Borel jedan od najvećih zagovornika ovakve ideje.

- Borel je rekao da je pitanje kako platiti obnovu Ukrajine jedno od ključnih političkih pitanja s obzirom na nevjerovatnu količinu novca koja bi bila uključena - piše FT.


Iako bi iskorišćavanje ruskog novca za obnovu Ukrajine značio i dodatno pogoršanje odnosa između Moskve i Zapada, Borel ističe kako ovakav potez ne bi bio neuobičajen.

- Amerika je u Avganistanu izdvojila 3,5 milijardi dolara zamrznutih rezervi za pomoć žrtvama. Trenutno imamo jedno od najvažnijih političkih pitanja na stolu - ko će platiti obnovu Ukrajine? - izjavio je Borel.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR