Glas Javnosti

KAKAV PEH! BRITANSKA RAKETA PALA KOD OBALE FLORIDE: Projektil od 60 tona loše ispaljen iz nuklearne podmornice

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski projektil Trajdent je pogrešno ispaljen i srušio se u okean kod obale Floride tokom retkog probnog lansiranja britanske nuklearne podmornice, što je sramotan udarac za Kraljevsku mornaricu.

Ministarstvo odbrane je u utorak uveče potvrdilo da se dogodila „anomalija“ sa vežbom u kojoj je učestvovao HMS Vangard, ali je portparol insistirao da nuklearno sredstvo odvraćanja – kamen temeljac odbrane Velike Britanije – „ostaje bezbedno i efikasno“.

Greška je imala neke veze s tim što je to bilo probno ispaljivanje, a izvor je rekao da bi lansiranje bilo uspešno da je stvarno izvedeno sa nuklearnom bojevom glavom.

List Sun je prvo otkrio dramu, koja se dogodila 30. januara, rekavši da je ministar odbrane Grant Šaps u to vreme bio u podmornici.

To je drugi neuspeh projektila Trajdent zaredom za zastarelu flotu nuklearnog oružja Kraljevske mornarice nakon problema sa još jednim probnim ispaljivanjem 2016.

Velika Britanija ima četiri nuklearno naoružane podmornice koje su zadužene da obezbede da jedno plovilo bude neprekidno na moru kako bi odvratilo nuklearne pretnje od neprijatelja kao što je Rusija i da budu spremne da odgovore ako se dogodi najgore i Britanija ili njeni saveznici budu suočeni sa nuklearnim napadom.


Navodeći šta se dogodilo, The Sun je rekao da je projektil Trajdent 2 uspešno izbačen ispod vode u vazduh pomoću kompresovanog gasa u lansirnoj cevi.

Ali busteri prvog stepena nisu se zapalili i projektil od 60 tona - opremljen lažnim bojevim glavama - prsnuo je u Atlantski okean i potonuo.

Izvor je za novine rekao: „Napustila je podmornicu, ali je samo pljusnula, tik pored njih.

Odmah je pokrenuta potraga za pronalaženjem veoma osetljive municije.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR