Glas Javnosti

KAD SE VOJSKE POLAKTAJU: Video-snimci sukoba kineskih i indijskih trupa obišli svet putem društvenih merža

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko dana po sukobu kineske i indijske vojske u kojima je poginulo 20 indijskih vojnika, pojavili su se video snimci sukoba koji su postali viralni.

Poslednjih nekoliko dana Indija i Kina - vodile su diplomatske razgovore jer je situacija na granici postala napeta nakon sukoba snaga dveju zemalja od 15. juna, kada je ubijeno 20 indijanskih vojnika, a mnogi drugih povređeno. Kina do sada nije potvrdila nijednu žrtvu.

Nedatirani video snimci na kojima se prikazuju indijski vojnici angažovani u žestokom suprotstavljanju kineskim trupama navodno na pograničnom području u Sikim Sektoru postaju viralni na društvenim mrežama.

U jednom takvom video snimku može se videti grupa indijskih vojnika kako se laktaju i guraju unazad kineske trupe. Takođe se mogu čuti kako od Narodnooslobodilačke vojske traže da se vrate nazad. ​U drugom videu trupe se vide kako razmenjuju udarce.

 

Video klipovi su se pojavili samo nekoliko dana nakon nasilne svađe indijskih i kineskih trupa u malom, spornom području gde se indijski region Ladah graniči sa kineskom regijom Aksai Čin - dolinom Galvan. Sukob je rezultirao smrću 20 indijanskih vojnika i nepoznatog broja Kineza.

Granične tenzije između Indije i Kine pogoršale su se u maju, ostavljajući desetine vojnika povređenih na obe strane. Peking je u to vreme tvrdio da su indijske trupe počele da grade odbrambenu infrastrukturu na kineskoj strani granice, što je Indija kategorički demantovala. Izvori odbrane u Nju Delhiju rekli su da je Kina ta koja postavlja put u Ladahu što nije prihvatljivo za Indiju.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR