Glas Javnosti

Jugozapadna KANADA zabeležila NOVI TEMPERATURNI REKORD -  47,9 stepeni Celzijusa

Svet
Autor: Glas javnosti

Kanada je u ponedeljak postavila novi temperaturni rekord od čak 47,9 stepeni Celzijusa u Litonu, severoistočno od Vankuvera. Tako je premašen prethnodni rekordni toplotni talas u ovoj zemlji, kada je proteklog vikenda izmereno 46,1 stepeni. Ekstremne vrućine pogodine su osim Kanade i Sjedinjene Američke države.  

 

Do trenutnog talasa vrućina, kanadski rekord od  45 stepeni Celzijusa zabeležen je 5. jula 1937. godine, objavila je agencija AFP, a preneli su i ostali svetski mediji. Rekordne temperature izmerene su i u gradovima Portland i Sijetl (Seattle) na američkom severozapadu.

 

Opasni toplotni talas zahvatio Kanadu i SAD – više od 40 toplotnih rekorda proteklog vikenda     

 

Rekordno visoke temperature pogodile su proteklog vikenda zapad Kanade, kao i pacifičku severozapadnu obalu SAD. Pri tome je izmereno više od 40 novih temperaturnih rekorda u Britanskoj Kolumbiji, posebno u skijaškom mestu Vistler (Whistler), dok grad Liton (Lytton) sada drži apsolutni rekord u Kanadi s 46.6 stepena Celzijusa, objavila je agencija Environment Canada.

Metereolozi su najavili da se tokom ove sedmice očekuje nastavak visokih temperature u ove dve države. Environment Canada objavila je upozorenje za Britansku Kolumbiju, Albertu i nekoliko delova gradova Saskačevan (Saskatchewan), Jukon (Yukon), kao i za Severozapadne teritorije.  

Toplotni talas na severozapadu Sjedinjenih Država i jugozapadu Kanade zahtevao je, između ostalog, zatvaranje škola i centara u kojima  se obavlja vakcinacija protiv covid-19 virusa. Prenosne jedinice za klimatizaciju i ventilatori rasprodani su u lokalnim prodavnicama, pa su gradovi otvorili klimatizovane rashladne centre za građane, gde mogu da dođu da se privremeno opuste od vrućine.

 

Portland, najmnogoljudniji grad američke savezne države Oregon, u nedelju je imao temperaturu višu od 44 stepena Celzijusa, a na aerodromu je u ponedeljak popodne izmereno čak 46,1 stepen Celzijusa. Sijetl u Vašingtonu registrovao je u ponedeljak temperaturu od 41,6 stepeni. U oba slučaja to su najviše vrednosti od 1940. godine, kada su evidencije počele da se vode.

Istovremeno, prosečna temperatura u Sijetlu u junu je obično ranijih godina bila 19 stepeni Celzijusa. „Kada se poveća na  21 stepen, lep je dan, svi su van svojih kuća, šetaju se u kratkim pantalonama i majicama, ali ovo su apsurdne temperature“, izjavio je za AFP jedan lokalni stanovnik, konstatujući da se „oseća kao da je u pustinji“.

Foto: Pixabay

 

Ovaj dugotrajni, opasni istorijski talas vrućina nastaviće se i ove nedelje“, najavili su zvaničnici kanadske vlade, koji su izdali upozorenja za provincije Britanske Kolumbije i Alberte, kao i za delove Saskačevana, delove severozapadnih teritorija i Jukon. Prema rečima stručnjaka, takve dugotrajne ekstremne vrućine veoma su opasne po zdravlje stanovništva. 

Ekstremne temperature koje se događaju jednom u nekoliko hiljada godina

 

Zbog visokih temperatura povezanih sa intenzivnom sušom, nekoliko požara je već izbijalo u Sjedinjenim Američkim državama. Na primer, izbijanje požara pod nazivom „Lava Fire“ na granici Kalifornije i Oregona proširilo se na oko 600 hektara, a vatrogasci kontrolišu samo oko 20 procenata te površine. Vlasti su već naredile evakuaciju oko 10.000 ljudi, lokalnog stanovništva, a  zatvorile su i gotovo  50 kilometara dugu deonice međudržavnih autoputeva.

 

Prema meteorolozima koje je kontaktirao „Vašington Post“  (The Vashington Post) -  intenzitet trenutne vrućine toliko je statistički redak da se u proseku može očekivati samo jednom u nekoliko hiljada godina. „Ali klimatske promene koje je stvorio čovek učinile su ovu vrstu izuzetnih događaja verovatnijom“, objasnili su oni. 

Prema klimatologu Niku Bondu sa Univerziteta u Vašingtonu, klimatske promene igraju ulogu u trenutnoj situaciji, ali samo sporedno. Pre svega, dodao je on, reč je o retkom meteorološkom fenomenu, koji je, međutim, još intenzivniji zbog klimatskih promena.

(Glas javnost)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR