Glas Javnosti

JOŠ UVEK MOGU DA GA UHVATE... PUTINOVA DEMONSTRACIJA SILE I PRKOSA: Ruski lider došao najbliže prvim linijama sukoba! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin neplanirano je posetio Marijupolj te bi to bilo prvo putovanje lidera Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom aneksijom od početka rata.


Poseta je usledila nakon što je Vladimir Putin juče nenajavljeno otputovao na Krim povodom obeležavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluostrva, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog lidera.

Prva velika pobeda Rusije

Marijupolj, koji je u maju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobeda Rusije nakon što nije uspela da zauzme Kijev te se potom usmerila na jugoistočnu Ukrajinu.


Putin je helikopterom odleteo u Marijupolj, javljaju ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Putin je na taj način došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Marijupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višenedeljnih borbi. Organizacija za bezbednost i saradnju i Evropu (OESS) saopštila je da je rusko bombardovanje porodilišta u Marijupolju ratni zločin.



Ruska režimska novinska agencija RIA Novosti objavila je snimak za koju tvrdi da prikazuje ruskog predsednika Putina kako vozi automobil po Marijupolju, okupiranom ukrajinskom gradu.

Maks Sedon, šef moskovske kancelarije Fajnenšel Tajmsa, objavio je još jedan snimak za koji ruski državni mediji tvrde da prikazuje ruskog predsednika Vladimira Putina u okupiranom ukrajinskom gradu Marijupolju.


"Ovo je demonstracija prkosa nakon što je Međunarodni krivični sud raspisao nalog za njegovo hapšenje. Ukrajina kaže da je 1.000 od 14.700 otete dece iz Marijupolja", objavio je Sedon na Tviteru.

Nalog za hapšenje Putina

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina dece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izoluje ruskog lidera.


Marijupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u septembru proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luganskom, čini većinu industrijalizovanog dela Ukrajine.



Ruski mediji izvestili su u nedelju da se Putin sastao i s vrhovnim komandantom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

Glas javnosti/Index

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR