Glas Javnosti

JEZIVO UPOZORENJE IZ UKRAJINE: Zračenje oko Černobilja nenormalno visoko (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Alarmantno!

Petro Kotin, šef ukrajinskog Energoatoma, posetio je jedan od delova takozvane Crvene šume u zoni oko Černobila i uočio "nenormalno visoko" zračenje u područjima gde su ruske trupe, kako se navodi, kopale rovove i pokušale da izgrade utvrđenja.On je područja posetio zajedno sa stručnjacima za nuklearnu energiju, piše CNN, a prenosi Kurir.

Energoatom je rekao da su na tom području "zabeležene nenormalno visoke stope zračenja".
Indikacije spoljnog zračenja bile su 10-15 puta veće od normalnih, a moguće unutrašnje zračenje dobijeno kontaktom s površinom tla moglo bi biti 160 puta više od norme, dodao je.

"Još jedan činilac unutarašnjeg zračenja je alfa zagađenje nastalo kao posledica fragmenata ozračenog nuklearnog goriva nakon katastrofe u Černobilu 1986.", stoji u izjavi.
"Ovi fragmenti se sada nalaze na dubini od 40 do 80 centimetara, dok su okupatori kopali dublje. Kada je unutar ljudskog tela, ova vrsta zračenja ima desetine i stotine puta jači učinak od gama i beta zračenja", rekao je."Dakle, svi koji su se nalazili stacionirani u Crvenoj šumi u gotovo 30 dana trebalo bi da očekuju ​​radijacijsku bolest različitog nivoa težine", dodaje se.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR