Glas Javnosti

JEZIVI 'TREND' U BERLINU: Zavisnici od adrenalina ubijaju prolaznike ilegalnim auto trkama (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nove žrtve ilegalnih auto trka na ulicama Berlina su jedna žena i njena ćerka koje su teško povređene u saobraćajnoj nesreći početkom ove nedelje u centru grada.

Avenija Kurfirstendam u centru Berlina. Smrskani delovi automobila leteli su u krug više od 100 metara.

Jedan manji automobil se u ponedeljak uveče (31.8.) više puta prevrtao nakon sudara s BMW-om koji je velikom brzinom dolazio iz suprotnog smera. U manjem vozilu nalazile su se žena i njena 17-godišnja ćerka. Njih dve su teško povređene u saobraćajnoj nesreći i životi su im u opasnosti.

Uzrok je ponovno bila ilegalna auto-trka u glavnom gradu Nemačke. Sudeći po izveštajima s lica mesta, u trci su učestvovala najmanje tri vozila. Vozači ostalih "bolida“ pobegli su s mesta nesreće. Takođe, delovi vozila pogodili su i dva prolaznika i lakše ih povredili.

Ovo je samo još jedna tragična epizoda iz mnoštva sličnih događaja u nemačkim gradovima proteklih meseci i godina.

Omiljene i ilegalne

Kurfirstendam je najpoznatija ulica za šoping u Berlinu. Nalazi se u samom centru i često se zloupotrebljava kao ilegalna auto-pista.
Još 2016. se u toj ulici dogodila teška saobraćajna nesreća, odnosno sudar jednog od "trkača" s terenskim vozilom. Vozač terenca (69 godina) preminuo je na licu mesta, u svom vozilu.

Automobil čiji je vozač skrivio nesreću kretao se brzinom od preko 160 kilometara na sat – na mestu gdje maksimalna dozvoljena brzina samo 50 km/h.
U tom automobilu nalazile su se dve osobe. U sudskom postupku oba muškarca proglašena su krivim i osuđena na doživotni zatvor. Bilo je to prvi put u Nemačkoj da osobe koje voze prebrzo i pritom budu odgovorne za nesreću sa smrtonosnim posledicama budu osuđene zbog - ubistva.

Niko Klasen, koji je i sam nekada učestvovao u ilegalnim auto-trkama, ne veruje da će rigoroznije kazne uticati na smanjenje broja opasnih trka po gradovima. U intervjuu za list "Berliner cajtung" on je prošle godine rekao: "Ti ljudi su uvereni da su najbolji vozači, da su savršeni vozači, da njima jednostavno ne može da se dogodi neka nesreća, a pogotovo ne sudar sa smrtonosnim posledicama."

Zavisnici od trka

Kada neko poseduje sopstveni automobil, onda vozilo često postaje deo identiteta vozača, koji sebe doživljava kao "pilota" u bolidu Formule 1. Često se na standardnu verziju vozila dodaju skupi delovi kako bi auto bio brži i moćniji .

Do sada se zaplena tih "nabudženih" bolida pokazala kao dugoročno najefikasnija kazna. U većini slučajeva to ipak ne funkcioniše, jer vozilo često ne pripada počiniocima - oni su ga samo pozajmili.

Jedna od standardnih kazni je i oduzimanje vozačke dozvole. Ali nakon što prođe određeno vreme, oni mogu da podnesu zahtev da im se izda nova.

Porast broja nesreća u Nemačkoj

Nemačka se već godinama bori protiv porasta broja ilegalnih automobilskih trka, koje se često održavaju na gradskim ulicama. U 2019. zabeleženo je 700 slučajeva više nego godinu dana ranije. Kontinuirano raste i broj nesreća. Među ljubiteljima brzine posebno je omiljen Berlin. Statistički gledano, u glavnom gradu Nemačke se svakog dana otvara po jedan novi krivični postupak zbog ilegalnih auto-trka.

Način na koji se te trke održavaju se tokom godina promenio. Ranije su se one planirale nedeljama ili mesecima unapred, a onda su se na određeni datum na licu mesta okupljali domaći i vozači iz inostranstva kako bi odmerili snage u direktnom duelu.

Danas se radi uglavnom o spontanim, kratkoročno dogovorenim trkama ili slučajnim susretima. Zna da se dogodi i da se vozači trkaju sami protiv sebe - i da pritom pokušavaju da obore sopstveni "rekord", odnosno da za određeno vreme savladaju neku deonicu.

Mladi vozači s mnogo adrenalina u krvi

Čak 85 odsto učesnika ilegalnih trka su muškarci, po pravilu stari između 18 i 25 godina. Za njih je automobil statusni simbol. U potrazi su za uzbuđenjem i žele da dokažu da su bolji vozači od drugih ljudi.

Nakon što je upravo u jednoj takvoj ilegalnoj trci izgubio prijatelja, Niko Klasen počeo je da organizuje legalne trke kako bi "hobi-pilotima" ponudio sigurniju alternativu. Slične metode se s dobrim rezultatima već primenjuju u brojnim drugim zemljama, odnosno gradovima - na primer u Rusiji, Dubaiju i SAD. Tamo je broj ilegalnih trka po gradovima u međuvremenu pao.

U Evropskoj uniji usvojeno je pravilo prema kojem od 2022. u sve nove automobile mora da bude ugrađen kontrolni sistem automatskog ograničavanja brzine. Ukoliko vozač ne reaguje na upozorenje, sistem jednostavno sam usporava vozilo.

Od 2017. u Nemačkoj se ilegalne auto-trke tretiraju kao krivično delo, a ne više kao prekršaj. Za njih su predviđene zatvorske kazne u trajanju od maksimalno deset godina. S obzirom na porast broja trka na nemačkim putevima, čini se da je to ipak suviše blaga kazna koja nije donela očekivani rezultat.

(Glas javnosti/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR