Glas Javnosti

Jelisejska palata: Lažne optužbe Rusije o kršenju humanitarnog prava

Svet
Autor: Glas javnosti

Optužbe ruskog predsednika Vladimira Putina za ukrajinsko "flagrantno kršenje humanitarnog prava su laži", saopštila je Jelisejska palata, posle telefonskog razgovora Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Razgovor od 75 minuta trojice zvaničnika održan je na zahtev Pariza i Berlina, koji su zatražili trenutni prekid vatre i diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

Makron i Šolc su pre razgovora sa Putinom imali razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji ih je zamolio da intervenišu kod Putina i zatraže prekid vatre, dok Rusija steže obruč oko Kijeva i nastavlja da bombarduje druge ukrajinske gradove.

Zelenski je takođe zatražio od Makrona i Šolca da mu pomognu u oslobađanju gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, kojeg su, prema navodima Kijeva, oteli Rusi.

Jelisejska palata je ocenila da je Putin "izrekao laži pominjući ukrajinsko flagrantno kršenje ljudskih prava". Ruski predsednik je rekao da ukrajinska vojska koristi civile kao živi štit.

Makron je odgovorio da "zloupotrebe ruske vojske moraju da prestanu", da su kršenja medjunarodnog prava predmet istrage i dodao da su ta kršenja označena kao ratni zločini.

Francuski predsednik je dodao da je odlučan da iskoristi sve diplomatske resurse za razgovore sa Putinom.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR