Glas Javnosti

Jednim pritiskom dugmeta iz Holandije sve se zaustavlja na Tajvanu

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukoliko dođe do sukoba sa Pekingom.

Holandska kompanija ASML može da na daljinu isključi svoje napredne mašine za proizvodnju čipova na Tajvanu ako dođe do vojnog sukoba Pekinga i Tajpeja.

Kompanija se sedištem u Veldhovenu je uverila Vladu Holandije da može da onemogući rad pomenutih mašina nakon što su zvaničnici vlade Sjedinjenih Država privatno izrazili zabrinutost o tome šta će se dogoditi ako dođe do sukoba, prenosi Blumerg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Na Tajvanu za sad bezbedno.

Slična uveravanja je dao i tajvanski proizvođač naprednih poluprovodnika TSMC.

Holandski ASML koristi takozvanu ekstremnu ultraljubičastu litigrafiju (EUV), odnosno visokofrekventne svetlosne talase, za proizvodnju najmanjih mikročip tranzistora koji trenutno postoje na svetu, a TSMC je njegov najveći klijent.

Mašine za proizvodnju čipova zahtevaju redovno servisiranje i ažuriranja, a firma ASML je navela da preko ovih kanala može i da potpuno isključi mašine, prenosi NL tajms.

Holandija je prošle godine proširila ograničenja za izvoz ASML mašina i tehnologije, delimično zbog pritiska Vašingtona koji smatra da bi Kina mogla da koristi ovu tehnologiju u vojne svrhe.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR