Glas Javnosti

Jedna zemlja odlučila je da totalno istrebi pušače: Cena cigareta kod njih previsoka

Svet
Autor: Glas javnosti

U zatvorenom se ne sme pušiti već 17 godina, dok je ova kompletni i aktuelni zakon došao pre 13 godina

Australija je nesumnjivo postala jedan od najžešćih protivnika pušenja. Zakoni na tom polju su izuzetno rigorozni, a cigarete su gotovo neželjene skoro svuda. Sve ove regulative, zajedno s visokim cenama, doveli su do značajnog smanjenja konzumacije duvana.

U svim saveznim državama i teritorijama, pušenje je ilegalno u svim uslužnim prostorima, kao što su kafići, restorani i tržni centri. Čak i kada naiđete na pušača na ulici, često će pored njega proći neko ko će gestikulacijom izraziti svoje nezadovoljstvo prema tome.

U sredinom 90-ih godina, čak svaki četvrti Australijanac bio je pušač. Međutim, od tada do danas, taj procenat je dramatično pao sa 26% na 5-7% stanovnika. Štaviše, primetan je značajan porast broja ljudi u zemlji koji nikada nisu ni probali cigaretu, i taj broj je povećan za čak 20%.

unsplash
foto: Unsplash

Ovi impresivni podaci ukazuju na uspeh napora australijske Vlade u smanjenju pušenja među građanima. Nastavljajući s takvim zakonodavnim pristupom, Vlada se trudi dodatno otežati pristup duvanu, nastavljajući s padom broja pušača u zemlji.

Na belom tržištu, najpristupačnije cigarete mogu se nabaviti po ceni od čak 22-23 australijska dolara (približno 1.500 dinara), dok se cene penju i do 60 dolara (oko 4.200 dinara). Važno je naglasiti da je apsolutno zabranjena prodaja cigareta maloletnicima, a ako organi reda utvrde da osoba nije punoletna, odmah imaju pravo da oduzmu cigarete.

Zabrana pušenja se ne ograničava samo na zatvorene prostore, već obuhvata i bašte restorana i kafića. Osim toga, da biste pušili, morate biti udaljeni najmanje četiri metra od ulaza i izlaza svih javnih ustanova. Ove odredbe obuhvataju različite lokacije poput tržnih centara, škola, fakulteta, bolnica, pozorišta, hotela, motela, restorana, kafića i klubova. Sve ove mere ukazuju na ozbiljan pristup regulaciji pušenja u Australiji, čime se podstiče odgovorno ponašanje i zaštita javnog zdravlja.


Ne samo da je pušenje zabranjeno u blizini ulaza, već je obavezno održavati razdaljinu od ventilacionih otvora i prozora kako bi se sprečilo prodiranje dima u zatvorene prostore.

Praktično je zabranjeno pušenje unutar zatvorenih prostora već 17 godina, otkako je donesen sveobuhvatni i trenutno važeći zakon pre 13 godina.

Na mnogim javnim mestima u Melburnu, jasno su istaknuti znakovi koji ukazuju na zabranu pušenja čak i u pešačkim zonama, uključujući i vejp, koji je postao popularan u poslednjim godinama. Sve ove mere svedoče o odlučnosti Australijanaca da potpuno eliminišu nikotinsku zavisnost, a inicijativa je proistekla iz parlamentarne rasprave koja je naglasila visok broj smrtnosti od kancera pluća. Ovaj ozbiljan pristup pokazuje posvećenost očuvanju javnog zdravlja i smanjenju štetnih efekata pušenja u zajednici.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR