Glas Javnosti

Jedna američka država donela STRIKTNA pravila o odlaganju organskog otpada!

Svet
Autor: Glas javnosti

Vermont je prva savezna američka država u kojoj je kompostiranje otpada od hrane zakonski obavezno.

Propis je stupio na snagu 1. jula ove godine i od tada građani više ne smeju da bacaju smeće organskog porekla u kante i kontejnere, već u kompostere. To je poslednji korak u sprovođenju tamošnjeg zakona u reciklaži, donetog 2012. godine s ciljem smanjenja količine đubreta na deponijama i do 50 odsto.

Kompostiranje predstavlja metod upravljanja organskog otpadaka kojim se omogućava njegova bezbedna i ekonomična reciklaža. Ono obuhvata razlaganje biljnih i životinjskih ostataka u aerobnim uslovima zahvaljujući mikroorganizmima.

Značaj ovog procesa se ogleda u dve ključne stvari:

-rešava se problem smeća organskog porekla,
-dobija se krajnji proizvod boljeg kvaliteta i veće vrednosti od početnog materijala – kompost, đubrivo s visokim sadržajem humusa.
Prema nekim proračunima, interesovanje za kućne kompostere kod lokalnih prodavaca se u toku ove godine i više nego udvostručilo. Stanovnici su ih kupovali kako bi spremno dočekali primenu ove odredbe zakona. Postoji rešenje i za one koji nisu spremni da se bave ovim u svojim domovima. Otpad mogu da dostave u više od 100 stanica za prevoz i kompostana širom Vermonta.

(energetskiportal.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR