Glas Javnosti

JEDINI USLOV ZA UČESNIKA JE PRIRODNA BOJA KOSE: Pedeset nijansi riđokosih na festivalu u Holandiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Stotine riđih dečaka, devojčica, tinejdžera i odraslih svih dobi iz celog sveta okupilo se danas na festivalu „Dani riđokosih" u gradu Tilburgu na jugu Holandije.

Festival se održava u Holandiji od 2005. godine, a jedini uslov za učestvovanje je  prirodna riđa kosa.

Godišnja manifestacija „Dani riđokosih“, koja je otkazana 2020. zbog pandemije COVID-19, dovela je ovog leta posetioce iz skoro celog sveta uključujući i one iz Britanije, Nemačke, Mađarske i Sjedinjenih Država na niz događaja i aktivnosti susreta i pozdravljanja, uključujući čas crtanja života.


„U danima riđokosih, sa stotinama i stotinama riđih zajedno, to je poseban osećaj za nas. Na primer, imamo riđokosog Egipćana koji je rekao: ‘U svojoj domovini, ja sam jedini crvenokosi u gradu, ali ovde, vidim svoju porodicu, svoju svetsku porodicu“, rekao je za Rojters organizator Bart Rouvenhorst.

Naučnici Septi Caput Capitis iz Edinburga objašnjavaju da je ova boja, kako je nazivamo, crvena ili riđa rezultat nečega što se naziva melankortin 1 receptor ili MC1R. Svako od nas ima melankortin 1 receptore, ali su oni kod riđokosih mutirali.

Mutacija u MC1R takođe izaziva bleđu kožu zbog manje količine eumelanin pigmentacije i više feomelanin pigmentacije. To je genetička prednost ljudi koji žive u delovima sveta gde ima manje sunčeve svetlosti. Bleđa koža propušta više sunčeve svetlosti, što stimuliše proizvodnju vitamina D, koji zauzvrat sprečava oboljenja poput rahitisa.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR