Glas Javnosti

Jaroslav Kačinjski: Nemci su se prema Poljacima, Grcima i Srbima poneli kao da su gora sorta, ne daju im obeštećenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski optužio je danas Nemačku da je plaćala ratne reparacije i odštetu za razaranja i zločine u 70 zemalja, ali da su se prema Poljacima, Grcima i Srbima Nemci poneli kao da su gora sorta i ne daju im obeštećenje.

„Nemci su isplaćivali odštete raznih vrsta u oko 70 zemalja. Čak i u takve koje nisu doživele od njihove ruke nikakve gubitke kao npr. Meksiko. Čak i oni su nešto dobili. Nas su tretirali kao goru sortu. U sličnoj situaciji su Grci i Srbi“, kazao je danas Kačinjski u susretu sa žiteljima Miškova u Šleziji na jugozapadu Poljske.

Poljska je sa dolaskom konzervativnih nacionalista iz stranke Pravo i Pravda Kačinjskog na vlast 2015. godine pokrenula pitanje isplate ratnih reparacija kojih se zemlja sama odrekla u vreme vlade komunista 1950-ih godina, a kasnije je bilateralnim i medjunarodnim ugovorima to pitanje pravno zatvoreno.

„To pitanje treba da pokrenemo ako ništa drugo da promenimo svest Nemaca. Promenićemo svest cele Evrope jer se o krivici na Poljacima zna malo i u Evropi i u SAD. To pitanje treba gledati i kao materijalno, ali takodje kao pitanje našeg dostojanstva i položaja medju evropskim narodima“, rekao je Kačinjski.

Posebna parlamentarna komisija sačinila je izveštaj o ratnim žrtvama i razaranjima tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu i ukupnu štetu procenila na 1,3 biliona dolara.

Zbog rata i pomeranja granica nakon njega pod dogovoru velikih sila Poljska je izgubila za sedam godina 11,2 miliona stanovnika, dve trećine procenjene sume reparacija išlo bi za 5,2 miliona žrtava, dok su materijalne štete procenjene na preko 160 milijardi dolara, a gubici u baštini i delima kulture na više od četiri milijarde dolara, kazao je početkom septembra kada je predstavljen izveštaj šef specijalnog tima poslanik Prava i Pravde Arkadijuš Mularčik.

Jaroslav Kačinjski upozorio je tada da neće biti nimalo lako doći do reparacija od Nemačke i da to može da traje dugo ali je izrazio nadu da će se zainteresovati i druge države, medju njima i Izrael, pošto Poljska traži odštetu i za smrt 5,2 miliona državljana Poljske, medju kojima su više od polovine stradalih u Drugom svetskom ratu bili poljski Jevreji.

Prvi zvaničniji korak učinjen je kada je šef poljske diplomatije Zbignjev Rau poslao nedavno Nemačkoj notu, medjutim kontrola trojice poslanika opozicije, koji su zahtevali da saznaju šta je konkretno u njoj pokazala je da nema nigde reči o ratnim reparacijama, ni sume a ni izveštaj o štetama i žrtvama nije poslat kao prilog noti.

U noti prema rečima šefa poljske diplomatije zvanična Varšava zahteva od Nemačke da hitno započnu razgovore o trajnom, kompleksnom, pravnom i materijalnom rešenju posledica agresije i okupacije.

„Pitanje reparacija je za nemačku vladu zatvoreno. Nemci priznaju svoju istorijsku odgovornost bez ikakvih ograničenja. Naša večna obaveza je da podsećamo na stradanja koje je Poljskoj prouzrokovala Nemačka“, odbila je ponovo isplatu reparacija Poljskoj nemačka ministarka spoljnih poslova Alena Berbok tokom posete Varšavi početkom oktobra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR