Glas Javnosti

Japanci ozbiljno ulažu u vojsku

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanska potrošnja za odbranu skočiće naredne godine za 20 odsto na rekordnih 6,8 biliona jena (55 milijardi dolara), saopštili su zvaničnici ministarstva odbrane Japana, u jeku priprema za raspoređivanje američkih krstarećih raketa Tomahavk i drugih raketnih sistema dugog dometa koji mogu pogoditi ciljeve u Kini ili Severnoj Koreji.

Planirana kupovina Tomahavka za 211,3 milijarde jena (1,6 milijardi dolara) predstavlja centralni deo japanskog vojnog budžetskog plana za 2023. koji je danas odobrio kabinet premijera Fumija Kišide i pokazuje odlučnost njegove vlade da brzo ojača vojnu sposobnost na osnovu usvojene nove odbrambene strategije, prenosi AP.


Pored toga, Japan će platiti Americi 110 milijardi jena (830 miliona dolara) za opremu i softver potreban za lansiranje Tomahavka, kao i naknade za transfer tehnologije i obuku osoblja u narednoj godini, rekli su zvaničnici, prenosi Tanjug.

Plan vojnog budžeta za narednu godinu, koji čeka na odobrenje parlamenta, prva je etapa petogodišnjeg plana vojne potrošnje od 43 biliona jena (325 milijardi dolara) u okviru novog plana za jačanje odbrane koji je takođe objavljen prošle nedelje.


Na osnovu nove vojne strategije, potrošnja za odbranu prati standard NATO-a, koji preporučuje izdvajanje od dva odsto BDP-a za potrebe odbrane, što će Japan učiniti trećim vojnim potrošačem na svetu odmah iza SAD i Kine.  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR