Glas Javnosti

Japan sazvao virtuelni sastanak G7, očekuje se da će učestvovati i Zelenski

Svet
Autor: Glas javnosti

Lideri sedam vodećih industrijalizovanih demokratija (G7) okupiće se na virtuelnom sastanku kojim predsedava Japan.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovati na sastanku kojim će predsedavati japanski premijer Fumio Kišida, rekao je portparol japanske vlade Hirokazu Macuno.


Prema Macunoovim rečima, lideri G7 planiraju da razgovaraju o „važnim pitanjima sa kojima se globalna zajednica suočava“, uključujući situaciju u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i o pitanjima vezanim za veštačku inteligenciju (AI).


Zelenski je neočekivano otkazao planirano obraćanje putem video veze sa američkim senatorima u utorak u kojem je trebalo da apeluje na nastavak finansiranja. Od njega se očekivalo da će ih pritisnuti da podrže proceduralno glasanje u sredu o paketu hitne pomoći koji uključuje više od 60 milijardi dolara za Kijev.


Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je da je Zelenski bio sprečen da učestvuje zbog greške u „poslednjem trenutku“, ali je svejedno nastavio sa brifingom – samo da bi se postupak pretvorio u rat rečima.

Japan ove godine predsedava Grupom sedam. Samit G7 održan je u Hirošimi u maju i lično mu je prisustvovao Zelenski. Pored Japana, G7 čine Velika Britanija, SAD, Francuska, Japan, Nemačka i Kanada.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR