Glas Javnosti

Japan povećao kamatne stope prvi put posle 17 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanska centralna banka podigla je cenu zaduživanja prvi put posle 17 godina. Banka Japana povećala je svoju ključnu kamatnu stopu sa -0,1 odsto na raspon od 0 – 0,1 odsto. Do toga je došlo pošto su plate skočile nakon što su potrošačke cene porasle.

U 2016. godini, banka je smanjila stopu ispod nule u pokušaju da stimuliše stagnirajuću ekonomiju zemlje. Povećanje znači da više nema zemalja sa negativnim kamatnim stopama.

Kada su negativne stope na snazi, ljudi moraju da plate da bi ostavili novac u banci. Nekoliko država ih je koristilo kao način da podstaknu ljude da troše svoj novac umesto da ga stave u banku.

Banka Japana je takođe napustila politiku poznatu kao kontrola krive prinosa (YCC), prema kojoj je kupovala japanske državne obveznice kako bi kontrolisala kamatne stope.

Politika YCC je bila na snazi ​​od 2016. godine, ali je kritikovana zbog toga što izobličava tržišta održavanjem dugoročnih kamatnih stopa na niskom nivou.


U saopštenju u kome je najavljena odluka, Banka Japana je rekla da će nastaviti da kupuje ,,uglavnom isti iznos“ državnih obveznica, kao i ranije, i da će pojačati kupovinu u slučaju da prinosi brzo rastu.

Očekivanja da će banka konačno povećati stope rasla su otkako je guverner Kazuo Ueda preuzeo dužnost u aprilu prošle godine.

Veza između plata i kamatnih stopa

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je iako je stopa rasta cena usporila, osnovna potrošačka inflacija u Japanu zadržala se na cilju banke od 2 odsto u januaru.

Odluka da se konačno povećaju stope zavisila je od toga da velike korporacije u zemlji povećaju plate svojim radnicima kako bi im pomogle da se nose sa rastućim troškovima života, rekao je za BBC Nobuko Kobajaši iz konsultantske firme EI-Parthenon.

Ranije ovog meseca, najveće japanske kompanije usaglasile su se da povećaju plate za 5,28 odsto, što je najveće povećanje plata u više od tri decenije. Plate u zemlji su se smanjile od kasnih 1990-ih jer su potrošačke cene rasle veoma sporo ili čak padale.


Ali povratak inflacije mogao bi da bude i dobra i loša vest za ekonomiju, tvrdi Kobajaši.

„Dobro, ako Japan može da stimuliše produktivnost i domaću tražnju. Loše, ako inflacija ostane spoljno vođena stvarima kao što su rat i poremećaji u lancu snabdevanja“, dodao je on. 

Neće više rasti kamatne stope

Gledajući unapred, Banka Japana je signalizirala da za sada neće biti daljih povećanja kamatnih stopa jer predviđa da će se „za sada održavati prilagodljivi finansijski uslovi“.

„S obzirom na to da inflacija sada počinje da opada, čini se verovatno da će sindikati insistirati na manjim povećanjima plata u pregovorima sledeće godine. Rast plata je dostigao vrhunac ove godine, i dalje očekujemo da će inflacija pasti ispod cilja banke do kraja godine, tako da neće osećati potrebu da dalje podiže referentnu kamatnu stopu“, napisao je Marsel Tilijan iz istraživačke firme ,,Capital Economics“.


U februaru je glavni japanski berzanski indeks Nikkei 225 dostigao najviši nivo na zatvaranju svih vremena, nadmašivši prethodni rekord postavljen pre 34 godine. 

Negativne kamatne stope

Ovog meseca zemlja je izbegla da padne u tehničku recesiju nakon što su revidirani njeni zvanični podaci o ekonomskom rastu. Revidirani podaci pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) bio 0,4 odsto veći u poslednja tri meseca 2023. u odnosu na godinu ranije.

Tokom pandemije, centralne banke širom sveta smanjile su kamatne stope dok su pokušavale da se suprotstave negativnom uticaju zatvaranja granica i karantina.

U to vreme neke zemlje, uključujući Švajcarsku i Dansku, kao i Evropsku centralnu banku, uvele su negativne kamatne stope.

Od tada centralne banke širom sveta, poput Federalnih rezervi SAD i Banke Engleske, agresivno podižu kamatne stope kako bi obuzdale rastuće cene.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR