Glas Javnosti

Japan održao prvo svetsko prvenstvo u sakupljanju smeća: Evo koje osvojio prvo mesto

Svet
Autor: Glas javnosti

U Japanu je u sredu održano prvo svetsko prvenstvo u sakupljanju smeća.

Čak 21 zemlja učestvovala je u sportu koji uključuje skupljanje praznih limenki, komadića plastike i praznih paklica cigareta na ulicama Tokija.


Ovaj događaj je lanisran 2008. godine, ime je izvedeno od dve reči „sport“ i „gomi“ – japanski naziv za smeće. Osnivač Spogomija, Keniči Mamitsuka, skupljao je smeće na svojim jutarnjim džogiranjima i shvatio je da bi postavljanje ciljeva to moglo pretvoriti u zabavnu aktivnost.



„Ako formirate nacionalna udruženja za spogomi, moja ambicija je da to postane olimpijski demonstracioni događaj“, rekao je on.


Takmičari, među kojima su bili učesnici iz zemalja poput SAD, Australije i Francuske, prikupili su ukupno 548 kg đubreta, prema organizatorima. Naoružani rukavicama, metalnim kleštima i vrećama za otpatke, svaki tim je bio sastavljen od po tri igrača koji su dobijali bodove na osnovu količine i vrste smeća koje su pokupili.



Sakupljanje smeća sa privatnih imanja nije bilo dozvoljeno, a igračima je dato 20 minuta nakon svake sesije sakupljanja smeća da sortiraju smeće u različite kategorije uključujući zapaljivi otpad, plastične flaše koje se mogu reciklirati, metalne limenke, opuške i druge.


Velika Britanija je osvojila prvo mesto sa 9.046,1 poena za sakupljanje ukupno 57,27 kg smeća.

Drugo Svetsko prvenstvo trebalo bi da se održi u Tokiju 2025. godine.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR