Glas Javnosti

Japan: Koje je naučno objašnjenje za ispuštanje radioaktivne otpadne vode iz Fukušime

Svet
Autor: Glas javnosti

Japan je počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean - 12 godina posle velike nuklearne nesreće.

Kina je odmah oštro kritikovala Tokio i uvela potpunu zabranu na uvoz japanske morske hrane, a u Japanu i u Južnoj Koreji organizovani su protesti zbog ispuštanja ove vode u okean.


Regulatorno telo za atomsku energiju Ujedinjenih nacija tvrdi da će voda imati „zanemarljiv" radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

Ali da li je sve zaista bezbedno?

Zemljotres praćen cunamijem 2011. godine oštetio je nuklearnu elektranu, uništivši njen sistem za hlađenje i izazvavši pregrevanje jezgra reaktora i kontaminaciju vode u okviru pogona izuzetno radioaktivnim materijalom.


Još od katastrofe, kompanija nuklearne elektrane Tepko upumpava vodu da bi ohladila gorivne štapove reaktora. To znači da svaki dan elektrana proizvede kontaminiranu vodu, koja se čuva u više od 1.000 rezervoara, dovoljnim da se napuni više od 500 olimpijskih bazena.


Japan kaže da mu je potrebno zemljište koje zauzimaju ti rezervoari kako bi mogao da izgradi nove pogone za bezbedno deaktiviranje elektrane. I ovo izaziva zabrinutost zbog mogućnosti da se rezervoari sruše u nekakvoj narednoj prirodnoj katastrofi.

foto:tviter/printscreen

Japan ispušta otpadne vode u okean postepeno, uz dopuštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).


Prvo ispuštanje jedno je od četiri zakazanih, od sada pa do kraja marta 2024. godine. Čitav proces potrajaće najmanje 30 godina. Da je Japan uspeo da ukloni sve radioaktivne elemente iz otpadnih voda pre nego što ih ispusti u okean, možda ovo ne bi bilo toliko kontroverzno. Problem predstavlja radioaktivni izotop vodonika po imenu tricijum, koji ne može da se ukloni iz kontaminirane vode zato što ne postoji tehnologija da se to postigne.


Umesto toga, voda se razblažuje.

Poruka stručnjaka u ogromnoj većini slučajeva, jeste da je ispuštanje ove vode bezbedno, ali postoji nesaglasje među naučnicima oko posledica koje će to imati.


Tricijum može da se nađe u vodi širom sveta.


foto:tviter/printscreen

Mnogi tvrde da ako je nivo tricijuma nizak, posledice su minimalne. Ali kritičari kažu da je potrebno još studija kako bi on mogao da utiče na okeansko dno, morski život i ljude.

Džejms Smit, profesor geoloških i nauka životne sredine sa Univerziteta u Portsmutu, rekao je da „u teoriji, možete da pijete tu vodu", zato što su otpadne vode već prečišćene kad su pohranjene pa razblažene.


A fizičar Dejvid Bejli, koji vodi Francusku laboratoriju za merenje radioaktivnosti, saglasan je sa tim.


foto:tviter/printscreen

„Ključna stvar je u tome koliko tricijuma ima.

„Na tom nivou, nema opasnosti po morski život, sem ukoliko ne budemo videli nagli pad riblje populacije, na primer", kaže on.


Ali pojedini naučnici tvrde da ne može da se predvidi uticaj koji će ispuštanje ove vode imati. Šon Berni, viši nuklearni specijalista za Grinpis u Istočnoj Aziji, kaže da tricijum može da ima „direktne negativne posledice" po biljke i životinje ako se unese, kao što su „smanjena plodnost" i „oštećenje ćelijskih struktura, između ostalog i DNK".


Kina je do sada zabranjivala uvoz morskih plodova iz Fukušime i okoline, a sada je uvela potpunu zabranu celokupnog uvoza japanske morske hrane zbog ispuštanja ovih otpadnih voda.Neki medijski komentatori veruju da bi to mogao da bude politički potez, naročito kad se ima u vidu da stručnjaci tvrde kako ne postoje naučni dokazi koji potkrepljuju zabrinutost zbog morske hrane, jer je ispuštena radijacija veoma niska.


Predsedavajući Foruma pacifičkih ostrva i premijer ostrva Kuk Mark Braun, baš kao i IAEA, kaže da veruje kako su „međunarodni bezbednosni standardi" ispunjeni.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR