Glas Javnosti

'JANOS' RAZARA OMILJENA 'SRPSKA' OSTRVA: Na udaru CIKLONA Zakintos i Kefalonija! (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Grčku ni ove godine nisu zaobišli razorni cikloni koji su poslednje decenije sve češći na Egejskom i Jonskom moru. Sada je na udaru Jonija gde ciklon "Janos" razara ostrva po Kefaloniju, Zakintos, i Itaku.

Ciklon "Janos“ pogodio je rano jutros Grčku i napravio veliku štetu, ali nije ugrozila živote, izjavio je zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias i dodao da će narednih devet sati biti veoma kritični.
On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

Dodao je da su zbog ove takozvane hibridne oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema.

Očekuje se da će se ciklon zadržati na tom delu grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomeriti južno. Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni deo Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i verovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije, navodi Tanjug.

Na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra oko 90 kilometara na sat, a zbog njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

Preko noći je na Itaki, usidreni jedrenjak pod švajcarskom zastavom odneo jak vetar i srušio ga na stene. Dvoje putnika na brodu su se iskrcali i nisu povređeni u incidentu.

Vetrovi u tom području su jaki, dostižući brzinu do 8 stepeni Boforove skale.

Gradonačelnik Itake, Dionisis Stanicas, govorio je medijima o vrlo ozbiljnoj situaciji na ostrvu.

Prema rečima gradonačelnika, velika je šteta na putnoj mreži, a prodavnice i kuće su poplavljene. Pored toga, drveće je iščupano i stanovnici su ostali bez struje širom ostrva. Takođe je zatražio od građana da izbegavaju putovanja jer će „sledeći sati biti teški“. Do sada nisu zabeležene povrede na Itaci.

(Glas javnosti/Sputnjik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR