Glas Javnosti

JAKA KIŠA GA UNIŠTILA: Nabujala reka srušila železnički most u Norveškoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Na jugoistoku Norveške u ponedeljak se srušio železnički most koji je prolazio preko reke Lagen nabujale od jake kiše, saopštile su lokalne vlasti.

BaneNOR, vladina agencija zadužena za železničku infrastrukturu, saopštila je da je centralni deo mosta sa čeličnim rešetkama skliznuo u vodu „zbog oštećenja centralne osnove mosta“.

Sav saobraćaj preko mosta je obustavljen još pre nedelju dana iz straha da će se konstrukcija urušiti zbog velike količine vode.


„BaneNOR jutros samo što je počeo da ispituje stepen oštećenja mosta kada je srednji deo otišao u reku“, navodi se u saopštenju agencije.

Most je dugačak 172,5 metara i ima tri raspona, kao i direktnu osnovu u samom koritu reke, a izgrađena je 1957. godine.

Eivind Bjurstrom iz BaneNOR-a rekao je da urušavanje mosta „nikada nije predstavljalo opasnost po život i zdravlje“, zbog čega je on „veoma srećan“.

Višednevna kiša je dovela do evakuacije hiljada ljudi na jugoistoku Norveške, a ogromna količina vode, „začinjena“ polomljenim drvećem, krhotinama i smećem, divljala je koritima obično mirnih reka.

Oluja Hans pogodila je severnu Evropu, što je dovelo do prekida saobraćaja, poplava i nestanka struje širom nordijskog i baltičkog regiona. Najmanje tri osobe su poginule.



Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR