Glas Javnosti

JA TEBI SERDARE, TI MENI VOJVODO! ZELENSKI S AMERIKANCIMA RAZMENIO ZASTAVE: Američka pomoć nije milostinja, to je investicija! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U okviru posete Vašingtonu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govorio je na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD, gde se zahvalio američkim zvaničnicima i narodu na podršci njegovoj zemlji.

- Privilegija je što sam ovde - rekao je na početku jučerašnjeg obraćanja Zelenski, kojeg su članovi Kongresa dočekali gromoglasnim aplauzom, prenosi Glas Amerike.

Govoreći o ruskom napadu na njegovu zemlju, Zelenski je naveo da su ulozi u tom konfliktu mnogo veći od sudbine Ukrajine, dodajući da je reč o testu za demokratiju širom sveta.

- Ova bitka ne može biti zamrznuta ili odložena, ne može se ignorisati. Ova borba će definisati svet u kojem će živeti naša deca i unuci - rekao je Zelenski.

On je govorio o tome da je ruska vojska nadmoćnija po količini opreme, ali da se Ukrajina odupire, uz napomenu da je američka podrška ključna u tome.

Dodao je da se nada da će Kongres nastaviti da pomaže Ukrajini i u narednoj godini, označivši je kao tačku preokreta.

- Američka pomoć nije milostinja. To je investicija u globalnu bezbednost - rekao je Zelenski.

SAD su u proteklih godinu dana Ukrajini poslale milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći, uključujući i artiljeriju.

Članovi Kongresa ove sedmice odlučuju o potrošnji u aktuelnoj fiskalnoj godini, a reč je o sveobuhvatnom zakonskom paketu u kojem je oko 45 milijardi dolara namenjeno Ukrajini, navodi Glas Amerike.


Zelenski
je Kongresu poklonio zastavu svoje zemlje koju su mu prilikom nedavne posete poklonili i potpisali branioci grada Bahmuta, koji se mesecima nalazi pod žestokim ruskim udarima.

Od predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi zauzvrat je dobio američku zastavu koja je u sredu bila postavljena na Kapitol.

- Pobedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svet - završio je Zelenski obraćanje Kongresu SAD.

Zelenskog je juče u Beloj kući primio američki predsednik Džozef Bajden.

- Nikada nećete biti sami. Svesni smo da Putin nema nameru da zaustavi ovaj besmisleni rat - poručio je Bajden tokom zajedničkog obraćanja medijima.

On je najavio da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini pomoći sa dodatnih 1,8 milijardi dolara, koje će obuhvatati sistem Patriot. Posebno je istakao da se radi o odbrambenoj pomoći, a ne eskaliranju sukoba.

Takođe, Bajden je ukazao i da će Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) Ukrajini poslati pomoć u iznosu od 374 miliona dolara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR