Glas Javnosti

IZVEŠTAJ OD KOGA SE JEŽE KOSTI : Biće sve gore, svetom će dominirati tri rata

Svet
Autor: Glas javnosti

Potražnja za prirodnim mineralima, globalna inflacija i klimatske promene takođe se navode kao izazovi

Svetom će ove godine dominirati tri rata, navodi se u godišnjem izveštaju konsultantske kuće za politički rizik Evroazija grupe.

Rusija protiv Ukrajine, sada u trećoj godini, Izrael protiv Hamasa, sada u trećem mesecu, i Sjedinjene Američke Države protiv sebe, sukob spreman da počne svakog momenta, dodaje se u godišnjem izveštaju.

Američki predsednički izbori predstavljaće najveći politički rizik za svet 2024. godine, bez obzira ko pobedi, a institucije najmoćnije demokratije će sigurno trpeti posledice, saopštila je u Evroazija grupa i navela da će izbori 5. novembra testirati američku demokratiju do nivoa koji nacija nije iskusila u 150 godina, misleći na građanski rat u zemlji, preneo je Glas Amerike.

“S obzirom na to da je ishod glasanja u suštini bacanje novčića, barem za sada, jedina izvesnost je nastavak štete po američko društveno biće, političke institucije i međunarodni položaj”, navodi se u izveštaju.

Kako se dodaje, ako Donald Tramp, koji trenutno vodi među republikancima, ponovo izgubi od predsednika Džozefa Bajdena, taj mogul za nekretnine će verovatno još jednom optužiti za masovnu prevaru i podsticati jaku kampanju zastrašivanja izbornih zvaničnika.

Sjedinjene Države u drugom Bajdenovom mandatu bi se takođe mogle suočiti sa političkom krizom bez presedana, ako Tramp ode u zatvor zbog jednog od bezbroj slučajeva u kojima je optužen, iako je nasilje velikih razmera malo verovatno, navodi se u izveštaju.

Ako izgubi, očekivalo bi se da će Bajden priznati poraz. Međutim, mnoge demokrate će Trampa takođe smatrati nelegitimnim, a neki će odbiti da potvrde njegovu pobedu pozivajući se na ustavnu zabranu preuzimanja dužnosti bilo koga ko je učestvovao u pobuni, saopštila je Evroazija grupa.

Evroazija grupa je nasilje na Bliskom istoku ocenila kao drugi najveći globalni rizik, a rat Izraela i Hamasa verovatno će biti samo prva faza u širem sukobu 2024. godine. Grupa ocenjuje da postaje sve gore.

“Ne postoji očigledan način da se okončaju borbe, a kakav god bio vojni ishod, dramatično povećanje radikalizacije je zagarantovano. Za izraelske Jevreje, koji se osećaju globalno izolovanim i čak omraženim nakon što su se suočili sa najgorim nasiljem nad njima od Holokausta. Za Palestinace, koji se suočavaju sa onim što smatraju genocidom, bez mogućnosti za mir i bez izgleda za beg”, piše u izveštaju.

Treći najveći rizik biće Ukrajina i u izveštaju se kao i za Bliski istok navodi ista prognoza: postaje sve gore.

Evroazija grupa ukazuje da će u ovoj godini Ukrajina izgubiti značajan međunarodni interes i podršku, a za SAD posebno – to je postalo daleko drugi i sve više treći ili niži prioritet uprkos stotinama hiljada žrtava, milionima raseljenih ljudi i ubilačkoj mržnji prema ruskom režimu koju deli skoro svaki Ukrajinac, a koja će decenijama definisati nacionalni identitet desetina miliona.

Sve to dovodi do većeg očaja ukrajinske vlade, dok Rusija Vladimira Putina ostaje potpuno izolovana od Zapada, navodi se u izveštaju i dodaje da je verovatnije da će sukob eskalirati, a Ukrajina je na putu da bude podeljena.

Među ostalim rizicima je i veštačka inteligencija i sporost kojom vlade širom sveta propuštaju da regulišu razvoj AI. Savezništvo i međusobna podrška Rusije, Irana i Severne Koreje takođe su visoko na listi rizika. Odmah iza je Kina, kao i njena ekonomija.

Potražnja za prirodnim mineralima, globalna inflacija i klimatske promene takođe se navode kao izazovi. Poslovna neizvesnost u SAD je poslednja na listi rizika, a kao dodatak listi, u izveštaju se pominje kriza odnosa Amerike i Kine, populistički lideri u Evropi i BRIKS.



Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR