Glas Javnosti

Izrael opozvao sve ambasadore iz zemalja EU koje priznaju Palestinu kao državu

Svet
Autor: Glas javnosti

Palestinski Hamas koji upravlja Gazom pozdravio je danas odluku Irske, Španije i Norveške da priznaju Palestinu kao državu, navela je ta grupa na Telegramu.

"Pozdravljamo saopštenja Norveške, Irske i Španije da priznaju državu Palestinu i smatramo to važnim korakom ka potvrđivanju prava palestinskog naroda na stvaranje nezavisne države", ističe se u saopštenju.

Odluku je pozdravila i Palestinska uprava koja ima ograničenu kontrolu na Zapadnoj obali.

Prethodno je generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, takođe pozdravio odluku Norveške, Španije i Irske, ocenivši da je u pitanju "istorijski trenutak".

 

"To su istorijski trenuci u kojima slobodni svet trijumfuje, za istinu i pravdu, nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, bola, okupacije, rasizma, ubistava, represije, zlostavljanja i uništavanja, kojima je bio izložen narod Palestine," naveo je Al-Šeik na platformi X (Tviter).
Al-Šeik je rekao da su priznanja put ka stabilnosti, sigurnosti i miru, prenela je Wafa.


"Zahvaljujemo se zemljama sveta koje su priznale i koje će priznati nezavisnu državu Palestinu. Potvrđujemo da je ovo put ka stabilnosti, sigurnosti i miru u regionu", dodao je on.

Izrael oštro reagovao na priznavanje, opoziva ambasadore

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je naredilo opoziv ambasadora Izraela iz Irske i Norveške kao odgovor na odluke tih zemalja da priznaju palestinsku državu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da odluka o priznavanju palestinske države podriva pravo Tel Aviva na samoodbranu i napore da se oslobodi 128 talaca koje Hamas drži u Gazi.

- Izrael neće ćutati. Rešeni smo da ostvarimo svoje ciljeve: vraćanje bezbednosti našim građanima, uklanjanje Hamasa i povratak talaca. Ne postoje ispravniji ciljevi od ovih - naglasio je Kac.


Norveška, Irska i Španija saopštile su ranije danas da će zvanično priznati palestinsku državu u utorak, 28. maja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je krajem prošlog meseca da će do kraja maja nekoliko članica bloka priznati palestinsku državu, koju su do sada priznale 143 od 193 članice UN. Kada se radi o članicama EU, palestinsku državu zvanično su priznali Bugarska, Češka, Kipar, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka i Švedska.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR