Glas Javnosti

Izrael najveći svetski uvoznik ruske votke na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Na drugom mestu je Nemačka, koja je smanjila uvoz ruske votke na 7,5 miliona dolara, dok je treća Jermenija, uprkos tome što je skoro prepolovila uvoz pića iz Rusije

Izrael je prošle godine postao lider u svetu u uvozu votke iz Rusije, izračunala je agencija RIA Novosti na osnovu podataka platforme "UN Komtrejd".

Zemlja je više nego učetvorostručila kupovinu ovog pića, sa 5,7 miliona dolara, na 24,7 miliona dolara u odnosu na godinu 2021. godinu

Na drugom mestu je Nemačka, koja je smanjila uvoz ruske votke na 7,5 miliona dolara, sa 43,4 miliona dolara uvezenih 2021.

Jermenija je među prve tri zemlje uvoznice u 2022. godini, uprkos činjenici da je skoro prepolovila uvoz pića iz Rusije na 6,9 miliona dolara sa 13,2 miliona dolara godinu dana ranije.

Velika Britanija, koja je dugi niz godina bila neprikosnoveni lider među uvoznicima ruske votke i kupovala ovaj proizvod za više od 50 miliona dolara godišnje, počela je još ranije da smanjuje uvoz ovog proizvoda: 2021. godine njen uvoz je pao na 29,7 miliona dolara (drugo mesto među uvoznicima), a 2022. do 5,5 miliona dolara (četvrto mesto).

Zemlje EU, zatim SAD, Japan i Kanada, u okviru paketa sankcija usvojenih 2022. godine, ograničile su uvoz određene robe iz Rusije, koja je, prema njihovom mišljenju, značajna za budžetske prihode.

Ograničenja su uticala i na jaka alkoholna pića, pre svega votku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR