Glas Javnosti

IZRAEL KREĆE U OSVETU: Otkriven plan napada na Iran!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki zvaničnici otkrili plan izraelske odmazde.

Američki zvaničnici očekuju da će mogući izraelski odgovor na iranski napad biti ograničenog obima i najverovatnije će uključivati udare protiv iranskih vojnih snaga i iranskih saveznika izvan Irana, izjavila su četvorica američkih zvaničnika za NBC News.

Ova procena zasnovana je na razgovorima između američkih i izraelskih zvaničnika koji su se desili pre nego što je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael u subotu uveče. Dok se Izrael pripremao za mogući iranski napad prošle nedelje, izraelski zvaničnici su obavestili američke zvaničnike o mogućim opcijama odgovora, rekli su američki zvaničnici.

Američki zvaničnici su istakli da nisu obavešteni o konačnoj odluci Izraela o tome kako će odgovoriti i da su se opcije mogle promeniti od napada tokom vikenda. Takođe su rekli da nije jasno kada će se izraelski odgovor dogoditi, ali da bi to moglo da se desi u bilo kom trenutku. Predsednik Džo Bajden i drugi lideri pozvali su na uzdržanost nakon što je Izrael obećao da će odgovoriti na iranski napad u subotu, koji je bio odmazda za izraelski napad 1. aprila na zgradu iranskog konzulata u Siriji, u kojem su nastradala dva visoka generala IRGC-a.


(Foto: Jutjub)

Pošto iranski napad nije doveo do smrti Izraelaca ili širokog razaranja, rekli su američki zvaničnici, Izrael bi mogao da odgovorijednom od svojih manje agresivnih opcija - napadima izvan Irana. Opcije bi mogle uključivati napade unutar Sirije, rekla su tri američka zvaničnika. Oni ne očekuju da će odgovor biti usmeren na visoke iranske zvaničnike, već da će umesto toga udariti na  skladišta oružja koje se iz Irana šalje Hezbolahu.

SAD ne nameravaju da učestvuju u vojnom odgovoru, dodali su zvaničnici. Oni očekuju da Izrael unapred podeli informacije o akcijama sa Vašingtonom, posebno ako bi to moglo da ima negativne posledice po Amerikance u regionu. Izraelski zvaničnik rekao je u ponedeljak posle sastanka izraelskog ratnog kabineta da bi odgovor Izraela na iranski napad mogao biti "neminovan", napominjući da donosioci odluka veruju da je važno da bilo kakav odgovor usledi u neposrednoj blizini napada. Izraelski zvaničnik je rekao da je tokom sastanka razmotreno nekoliko diplomatskih i vojnih opcija.


(Foto: Jutjub)

SAD i drugi saveznici pritekli su u pomoć Izraelu tokom napada, pomažući da se presretne većina dronova i projektila ispaljenih na zemlju. Ali u telefonskom razgovoru u subotu, predsednik Džo Bajden je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće učestvovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana.

Iz UN poručuju da osuđuju napad Irana, istovremeno upozoravajući na dalju eskalaciju u regionu. "Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi izbegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u nedelju na sastanku Saveta bezbednosti. Gilad Erdan, predstavnik Izraela u UN, rekao je na sastanku da Izrael "zadržava zakonsko pravo da uzvrati".

Iran je u saopštenju svog ministarstva spoljnih poslova naveo da su napadi izvedeni "u cilju ostvarivanja svog inherentnog prava na samoodbranu". U saopštenju se navodi da Iran "neće oklevati da preduzme dalje neophodne odbrambene mere" kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakvog akta vojne agresije ili nezakonite upotrebe sile.


Glas javnosti/M02S/NBC News

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR