Glas Javnosti

IZOPAČENI MENADŽERI američke kompanije organizovli FOND ZA KLAĐENJE ko će od zaposlenih PRVI BITI ZARAŽEN KORONOM

Svet
Autor: Glas javnosti

U velikoj američkoj kompaniji za preradu mesa, Ajova Tajson Fuds, šefovi su se kladili koliko će se radnika zaraziti korona virusom i ko će biti među prvima dok je epidemija besnela na proleće.

U tužbi koju je podneo sin zaposlenog koji je preminuo od kovid-19 tvrdi se da je kompanija pokazala "bezobzirno nepoštovanje bezbednosti radnika". Isidro Fernandez, koji je umro u aprilu, bio je jedan od preko 1.000 radnika zaraženih u postrojenju.

Kompanija Tajson, koja je pokrenula istragu, saopštila je da je "izuzetno uznemirena" zbog optužbi i da je suspendovala pojedince koji su navodno umešani. Tajson Fuds zapošljava oko 100.000 radnika širom zemlje. Najmanje pet zaposlenih u objektu Vaterlo, u Ajovi je umrlo. Prema sudskim dokumentima, okružni šerif je kompaniji savetovao da isključi postrojenje, jer se zaraza proširila ovog proleća, ali se to nije dogodilo.

"Otprilike u to vreme, okrivljeni Tom Hart, direktor pogona u objektu Vaterlu, organizovao je fond za kladionice za nadzornike i menadžere kako bi se kladili koliko će zaposlenih imati pozitivan test na kovid-19", navodi se u tužbi.

Jedan od menadžera je navodno "nadzornicima izričito naložio da ignorišu simptome kovid-19", a jednom od radnika rekao: "Svi imamo simptome. Imate posao koji morate da obavite".

Zatvaranje postrojenja i reakcija Trampa

"Postrojenje je privremeno zatvoreno 12. aprila nakon niza slučajeva, a Fernandez je umro 26. aprila od komplikacija prouzrokovanih kovidom-19", navodi se u tužbi. U to vreme, predsednik kompanije Tajson Fuds Džon Tison objavio je oglase na celoj stranici u Vašington Postu i Njujork Tajmsu kako bi upozorio da se "nacionalna zaliha hrane krnji".

- Kako se postrojenja za preradu svinjetine, govedine i piletine prisiljavaju na zatvaranje, čak i na kraće vremenske periode, milioni kilograma mesa nestaće iz lanca snabdevanja - napisao je on.

A kasnije tog meseca, predsednik Donald Tramp naredio je pogonima za preradu mesa, uključujući Tajson's Vaterlo, da ostanu otvoreni kako bi zaštitili nacionalnu zalihu hrane usred pandemije. Pozvao se na zakon korejskog rata iz 1950-ih, kojim je naloženo da postrojenja i dalje funkcionišu, usred industrijskih upozorenja o naprezanju u lancu snabdevanja.

U izjavi od četvrtka, Tison je rekao da je njegov "glavni prioritet" zdravlje zaposlenih i da je uložio "stotine miliona dolara" u američke objekte od početka epidemije, stavljajući zaštitne mere poput temperaturnih skenera i pregrade za radne jedinice.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR