Glas Javnosti

Iznenadna odluka Donalda Trampa! Amerika povlači trećinu vojnika iz Nemačke!

Svet
Autor: Glas javnosti

Usred  teške bitke sa pandemijom virusa korona, suočen sa antirasnim, pa i nasilnim demonstracijama širom Amerike,  Donald Tramp je, kao „grom iz vedra neba“, doneo odluku o povlačenju trećine američkih vojnika iz Nemačke. Još se ne zna motiv za potez o kome ni administracija Bele kuće nije zvanično progovorila i koji je iznenadio Berlin.

Saveznike, a pogotovo one u Nemačkoj, Tramp o razlozima tog poteza nije obavestio. Prema pisanju Volstrit džornala, predsednik SAD je Pentagonu  naredio da do septembra smanje broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj. Reč je o povratku 9.500 vojnika, gotovo trećini kontigenta.

Amerika iznenadila Nemačku: Povlači vojnike
Poznavalac prilika u Nemačkoj, gde je bio dopisinik „Politike“, Miroslav Stojanović kaže da je Tramp neusmnjivo bio ljut zbog odluke nemačke kancelarke Angele Merkel da ne dođe u Vašington na samit G7, što je njemu bilo jako važno, ali da to ovde ipak nije presudno. On podseća da je Tramp i ranije najavljivao povlačenje vojske, pa i prošle godine kada mu je u gostima bio poljski predsednik Andžej Duda. Tada se počelo spekulisati da ti vojnici u stvari ne bi bili vraćeni kući nego preseljeni u Poljsku i možda u baltičke zemlje, gde bi ih rado dočekali.

Prilikom posete Dude SAD-u bilo je govora o tome da bi Poljska čak prihvatila i da finansira američku vojsku u svojoj zemlji i da obezbedi infrastrukturu jer ima stare kasarne i verovatno ne bi bilo previše komplikovano da se to obezbedi. Poljska je, kako podseća, tražila da SAD otvori velike baze na njenoj teritoriji, objašnjavajući to strahom od Rusa.

Stojanović veruje da će se pre desiti varijantra o premeštanju američkih vojnika, jer zahvaljujući njima, bilo tako ili u okviru NATO-a, Evropa je, jedino mesto gde su Amerikanci još, na neki način, gazde.

Nema povlačenja nuklearnog oružja
Naš sagovornik, pritom, napominje da Tramp neće da povlači nuklearno oružje, što bi Nemce mnogo više radovalo.

„Što se vojnika tiče, ti kontigneti su već dosta smanjeni i tamo ih je oko 35.000 i to je velika baza u Nemačkoj, najveća u Evropi. Nemačka im je izuzetno važna, jer odatle iz vazduhoplovnih baza u Ramštajnu oni poleću ka Avganistanu, Iraku i Africi. To su, praktično, njihovi zabrani i Nemci tamo nemaju nikakvog uvida u to šta se zaista događa“, napominje Stojanović.

(izvor: Sputnjik.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR