Glas Javnosti

Izlečeni od korone ipak imaju antitela, evo posle i koliko

Svet
Autor: Glas javnosti

Na osnovu kineske studije "Nature medicine" obavljene 29. aprila, utvrđeno je da svi koji su se izlečili od koronavirusa razvijiaju antitela. To se događa u roku od 19 dana, ali ostaje još da se vidi da li antitela štite od ponovne pojave korone i koliko dugo to čine, pišu italijanski mediji.

- Na osnovu izveštaja o akutnim odgovorima antitela na "SARS-CoV-2" kod 285 pacijenata sa virusom Covid-19, u roku od 19 dana od pojave simptoma, stoprocentan broj obolelih pozitivno je testirano na antivirusni imunoglobulin G (IgG). Serokonverzija za IgG i IgM dogodila se istovremeno ili sekvencijalno. Serološki testovi mogu biti korisni za dijagnozu sumnjivih pacijenata sa negativnim RT-PCR rezultatima i za identifikaciju asimptomatskih infekcija - navodi se u izveštaju studije.

Dakle, 100 odsto lečenih pacijenata razvilo je antitela za koja se ispostavilo da su "telo memorije" na infekciju (IgG) i takođe ona koja ukazuju na prvi odgovor na napad virusa (IgM).

Sledeći korak će biti razumevanje (uz naknadne studije) da li antivirusni imunoglobin takođe štiti i koliko dugo.

- Današnja studija je važna, jer nam govori da oni koji su imali infekciju, razvijaju antitela, koja su ranije dovedena u pitanje zbog mogućeg recidiva, odnosno ponovnog oboljenja. Sada, međutim, moramo da se uverimo da antitela predstavljaju dugoročnu zaštitu. Ovo su dobre vesti čak i iz perspektive vakcinacije - rekao je Đovani Reza, direktor odeljenja za zarazne bolesti Instituta ISS.

Virolog Roberto Burioni takođe je objavio na društvenim mrežama da pacijenti koji su pobedili koronavirus proizvode antitela.

- To su dobre vesti jer to čini serološku dijagnozu pouzdanom, a ako antitela zaista štite, to bi moglo odlično da utiče na imunitet - istakao je on.

(Direktno)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR