Glas Javnosti

IZBORI 2022: KAKO ĆE GLASATI SRPSKA DIJASPORA:

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako će na predstojećim izborima da glasa srpska dijaspora? Ovo je tema koja se pokreće pred svaki izborni ciklus, a pitanje glasanja dijaspore nikada nije rešeno do kraja.

Birački spisak Republike Srbije u svojoj evidenciji ima 6,7 miliona glasača. Smatra se da u dijaspori živi između četiri i pet miliona ljudi srpskog porekla ali nemaju svi srpsko državljanstvo odnosno pravo glasa. Srpska dijaspora glasa u malom broju i njihovi glasovi suštinski nemaju uticaj na izborni rezultat upravo iz tog razloga. Na izborima 2020. godine u inostranstvu je 40 biračkih mesta glasalo manje od 10.000 ljudi. Na referendumskom glasanju u januaru ove godine glasalo je manje od 1.000 ljudi, a u birački spisak iz inostranstva se prijavilo ukupno 1.700 ljudi. Prema ovoj statistici možemo da kažemo da od broja prijavljenih na samo glasanje u inostranstvu dođe tek polovina prijavljenih glasača, a u najboljem slučaju trećina.


Za glasače u dijaspori dva su velika problema koji ističu – prvo je zakonsko ograničenje koje nalaže da za otvaranje biračkog mesta treba da bude najmanje 100 prijavljenih glasača, a drugi problem je prostorna udaljenost od biračkog mesta. Konkretno, da bi neko iz centralnih država SAD-a glasao na izborima u Srbiji, pod pretpostavkom da ima srpsko državljanstvo, potrebno je i da dođe na glasanje u Čikago. U uslovima pandemije to je zapravo za mnoge bilo nemoguće pa tako na ovogodišnjem referendumskom glasanju glasačka mesta u našim konzularno-diplomatskim predstavništvima u SAD-u i Kanadi nisu ni bila otvorena. Takođe, zbog male zainteresovanosti, po prvi put nije bilo otvoreno glasačko mesto u Banjaluci a ukupno se glasalo u svega 10 država van Srbije.

Srpski glasači u dijaspori se žale i da im je obaveštenje na sajtu srpske ambasade nedovoljno da saznaju kako i na koji način mogu da ostvare biračko pravo te ističu da ih naše ambasade često obaveštavaju o kulturnim događajima u toj zemlji ali ih niko ne obaveštava do kog datuma je potrebno izvršiti prijavu u birački spisak za glasanja u inostranstvu.

Postoji nekoliko modela koji bi se mogli primeniti na glasanje dijaspore, a svakako bi od velike pomoći bilo glasanje putem internet ili pošte koje se primenjuje u nekim drugim zemljama. Četiri evropska parlamenta (u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Portugaliji) svojoj dijaspori su zakonski zagarantovala poslanička mesta što je takođe jedan od predloga za našu dijasporu.

Šta o glasanju dijaspore kažu Danijela Sremac, osnivač Srpskog insituta iz Vašingtona koja je i sama 2017. godine bila kandidat na predsedničkim izborima u Srbiji kao i Aleksandar Đuričić, predsednik Srpsko-američke liderske konferencije te na koji način bi se moglo rešiti pitanje boljeg odziva dijaspore na glasanju i koji modeli su predloženi, poslušajte u video prilogu.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR