Glas Javnosti

IZBOLI TRANSRODNU DEVOJKU SAMO DA BI VIDELI KAKAV JE OSEĆAJ UBITI: Jeziv zločin dva tinejdžera u Mančesteru

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvoje šesnaestogodišnjaka proglašeno je krivima za, kako je ocenjeno, besmisleno ubistvo Brijane Gej, transrodne devojke koja je ove godine izbodena 28 puta nožem u parku Vorington.

Tinejdžeri opsednuti ubistvima, poznati kao Devojka X i Dečak Y, zbog zaštite identiteta, porota je u sredu jednoglasno proglasila krivim na sudu u Mančesteru nakon što je raspravljala četiri sata i 40 minuta.


Sudija je rekla da će dvojici izreći kaznu sledećeg meseca i da će odlučiti da li da ukine ograničenja kako bi ubice mogle biti imenovane. Tinejdžerima je rekla da će morati da izrekne doživotnu kaznu, ali da mora da odloži za dalje izveštaje kako bi odlučila o minimalnoj kazni koju moraju da služe.

Devojčica X, koja je bila fascinirana serijskim ubicama i hvalila se da je gledala video snimke mučenja na mračnoj mreži, rekla je da je „opsednuta“ Brijanom. Ona i Brijana su bile prijateljice nekoliko meseci pre nego što je počela da planira da je ubije, zajedno sa dečakom Y.


Najdžel Par, viši istražni službenik policije Češira, rekao je da su Brijanu ubila dva tinejdžera čija je jedina motivacija bila da iskuse kakav je osećaj ubiti.

Tinejdžer nikada nije sreo Brijanu sve do dana ubistva, koje se dogodilo sredinom popodneva u parku 11. februara. Tinejdžere je uznemirio par koji je šetao svog psa, i pobegli su, pre nego što su snimljeni CCTV-om kako se mirno vraćaju kući.


Optuženi su uoči ubistva razmenili hiljade WhatsApp poruka, razgovarajući o deci koju su želeli da ubiju. Planovi za ubistvo još jednog dečaka su propali
 kada nisu uspeli da ga namame u Kalčet Linear Park, pa su se fokusirali na Brijanu, koja, kako je sud čuo, nije mnogo izlazila i bila je zabrinuta.

Dečak je Brijanu u svojim porukama nazivao „plenom“ i „to“, rekavši da bi je bilo lakše ubiti „i želim da vidim da li će vrištati kao muškarac ili devojka“.

Foto: twitter/printscreen

Iako su X i Y bili prijatelji od svoje 11. godine, okrenuli su se jedno protiv drugog nakon hapšenja. Devojka je u početku izmislila priču o tome kako je Brijana „otišla sa nekim momkom iz Mančestera“, pre nego što je promenila odbranu tvrdeći da je dečak odgovoran za njeno ubistvo.


On je za ubistvo okrivio tinejdžerku
, rekavši da je mokrio o drvo u parku kada se okrenuo i video je kako bode Brijanu. Dalje je rekao policiji da devojka „nije normalna osoba“ i da je tvrdila da je satanista. Rekao je da mu je rekla da je ranije ubila dva puta, ali da nije siguran da li da joj veruje jer ubistva nisu bio na vestima. Policija nije mogla da pronađe dokaze o drugim ubistvima.

Nakon što su detektivi suočili dečaka sa forenzičkim dokazima protiv njega – uključujući Brijaninu krv na lovačkom nožu pronađenom u njegovoj spavaćoj sobi, kao i na njegovim trenerkama i odeći – on je prestao da priča, razgovarajući samo sa njegovom majkom.


Veoma neobično, dečaku je bilo dozvoljeno da svedoči putem teksta. 
Posebno je dogovoreno da mu se kucaju pitanja advokata, a on je kucao svoje odgovore, koji su pročitani poroti.

Njemu i devojčici su obezbeđeni posrednici, koji su sedeli sa njima na optuženičkoj klupi kako bi bili sigurni da razumeju sudski proces. Par nije razgovarao jedno sa drugim i izbegavao je kontakt očima.


Njihovi roditelji su većinu dana bili na sudu, a Brijanina porodica je gledala sa javne galerije.

Ranije ove godine, Brijanina majka, Ester Gej, rekla je za Gardijan da je njena ćerka, iako je imala anksioznost i probleme sa mentalnim zdravljem, bila veoma otvorena i veoma samouverena i da je sanjala da postane poznata na Tik toku.


Brijana se deklarisala kao trans sa 14 godina i živela je i oblačila se kao devojčica do svog ubistva. Njena majka je rekla da podržava tranziciju.

- Nije mi smetalo. To je bilo nešto što je Brijana želela da uradi i ja sam bio srećna. Sve dok je tada bila srećna, to je sve što je bilo važno - rekla je.


Nakon presude, tužilaštvo je saopštil da je ovo bio jedan od najtežih slučajeva sa kojima su se morali suočiti.

- Neverovatno je planiranje, nasilje i starost ubica. Brijana je bila podvrgnuta ludom i žestokom napadu i izbodena je 28 puta usred bela dana u javnom parku - naveli su.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR