Glas Javnosti

ITALIJANSKI SUD PRESUDIO: Fašistički pozdravi legalni na masovnim skupovima

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanski sud presudio je da su fašistički pozdravi legalni na masovnim skupovima, pod uslovom da ne ugrožavaju javni red ili da ne vode obnavljanju zabranjene fašističke partije u zemlji.

Nekoliko članova italijanskih opozicionih partija i lidera jevrejske zajednice kritikovali su presudu i planiraju da zbog toga organizuju proteste.

Presuda je doneta skoro dve nedelje nakon što je na video snimku prikazano više od 150 muškaraca koji izvode fašistički pozdrav u centru Rima, u znak sećanja na ubistvo dva člana ekstremno desničarske omladinske grupe 7. januara 1978.


Odluka visokog suda nije povezana sa mitingom koji je 7. januara održan ispred bivšeg sedišta neofašističke partije Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), gde je italijanska premijerka Đorđa Meloni počela političku karijera. U vezi sa tim skupom, koji je još pod istragom, za sada nije bilo optužnica i hapšenja.

Donoseći odluku, sud je naložio drugo suđenje osmorici muškaraca osuđenih za izvođenje fašističkog pozdrava na skupu koji je održan u Milanu 2016. godine, u znak sećanja na ubistvo militanta koji je pripadao neofašističkom pokretu 1975. godine.

Na novom suđenju, sud će morati da proceni da li je izvođenjem fašističkog pozdrava postojala pretnja po javni red ili je pozdrav imao za cilj obnavljanje italijanske fašističke stranke.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR