Glas Javnosti

Italijanski ministar traži smenu direktora muzeja zbog "rasizma prema Italijanima"

Svet
Autor: Glas javnosti

Kristijan Greko, direktor Egipatskog muzeja u Torinu, ponudio je karte po sniženoj ceni samo za one koji govore arapski jezik.

Italijanski ministar traži da se direktor prestižnog muzeja „izbaci“, tvrdeći da je bio „rasistički rastrojen prema Italijanima“ u potezu koji je pokrenuo debatu o očiglednim pokušajima krajnje desničarske vlade Đorđa Melonija da koristi čvršći stisak kulture.


Andrea Krippa, zamenik lidera Lige, član Melonijeve vladajuće koalicije, rekla je da je Kristijan Greko, koji je od 2014. godine rukovodio Egipatskim muzejom u severnom gradu Torinu, bio „direktor levice” koji je vodio muzej u „ideološkom i  da se na krajnje rasistički način odnosi prema Italijanima i hrišćanima”.

Kripina žalba datira još od februara 2018. godine, kada je Greko ponudio snižene ulaznice samo osoboma arapskog porekla.

Ovaj potez je izazavo masovne burne proteste ispred muzeja, koji je bio jednog od najuspešnijih u Evropi krajnje desnice, uključujući Meloni, čija je stranka Braća Italije u to vreme imala manje od 4 odsto glasova. Meloni je tu odluku opisala kao „idiotsku“ i „diskriminatornu prema Italijanima“. Pre nego što je došla na vlast prošlog oktobra, dugo je bila protiv „islamizacije“.


Pitanje se ponovo pojavilo nakon što je Mauricio Marone, savetnik za dobrobit Braće Italije za region Pijemont, rekao za torinsko izdanje Corriere della Sera ove nedelje da Grekov mandat verovatno neće biti obnovljen jer smatra da ima „više kvalifikovanih ličnosti“. Rukovodstvo Pijemonta palo je u ruke desničarske koalicije na regionalnim izborima prošle godine.

Kripa je reagovala i nakon što je oslobođen u sudskom postupku koji je pokrenuo Greko za navodno podsticanje mržnje.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR