Glas Javnosti

Italijanske vlasti zaplenile 14 tona amfetamina: Vrednost droge procenjuje se na milijardu evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanska policija saopštila je da je zaplenila rekordnih 14 tona amfetamina u vidu 84 miliona tableta kaptagona koje je proizvela Islamska država u Siriji. Droga je zaplenjena u luci Salerno, južno od Napulja, a njena vrednost na tržištu se procenjuje na milijardu evra, precizira u saopštenju italijanska policija i navodi da je reč o "najvećoj zapleni amfetamina na svetskom nivou".

Prema istrazi, droga je bila skrivena u tri kontejnera sa rolnama papira za industrijsku upotrebu i metalnim točkovima.

U svakoj tubi višeslojnog papira, dužine dva metra i prečnika 1,4 metra (verovatno napravljeni u Nemačkoj) moglo je da se sakrije oko 350 kilograma tableta, a da ih ne otkrije skener. Ogromni metalni točkovi koji su stručno isečeni, takođe su bili napunjeni tabletama.

Tablete su imale žig "kaptagon", droge poznate kao "droge džihada", preciziraju istražitelji.

"Znamo da Islamska država finansira sopstvene terorističke aktivnosti uglavnom trgovinom sintetičkim drogama proizvedenim u Siriji, koja je poslednjih godina postala najveći svetski proizvođač amfetamina", navodi policija.

Ista napuljska jedinica za organizovani kriminal je pre dve nedelje presrela kontejner falsifikovane odeće i zaplenila 2.800 kilograma hašiša i 190 kilograma amfetamina u vidu više od milion tableta sa žigom "kaptagon".

Istražitelji smatraju da je došlo do udruživanja kriminalnih grupa pošto 85 miliona tableta može da zadovolji evropsko tržište. Prema jednoj hipotezi, možda je reč o "kartelu" klanova Kamore, napolitanske mafije.

Restriktivne mere zbog pandemije koronavirusa su nesumnjivo blokirale proizvodnju i distribuciju sintetičkih droga u Evropi, pa su se šverceri okrenuli Siriji.

Italijanska policija navodi da je konzumacija kaptagona "veoma rasprostranjena među ratnicima za smanjivanje straha i bola".

Prvobitno proizvođena u Libanu i distribuirana u Saudijskoj Arabiji devedesetih godina, ova droga je pronađena u skrovištima terorista, poput napadača u Parizu 2015. godine, uključujući i napad u koncertnoj dvorani Bataklan.

(Izvor:N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR