Glas Javnosti

Italijani šalju Ukrajini ozbiljno naoružanje?!?

Svet
Autor: Glas javnosti

Italija bi mogla da isporuči Ukrajini rakete velikog dometa „storm šedou“ sa kojima potencijalno mogu da se izvode napadi u dubinu ruske teritorije, piše italijanski list „Fato kotidijano“ pozivajući se na izvore.

Kako se ističe u članku ovog lista koji je inače kritički nastrojen prema vlastima, isporuka ovog oružja Kijevu znači promenu političkog stava premijera Đorđe Meloni prema sukobu u Ukrajini.

Naime, u vreme kampanje za evropske izbore to nepopularno pitanje nije pominjano u programu stranke Meloni a i ona sama je izbegavala.

„Sada, posle glasanja, pošto su snage usredsređene na pacifističke poruke doživele neuspeh, Meloni se vratila iskonskim proatlantskim stavovima..... za nekoliko nedelja vlada će objaviti dokument o slanju oružja koji je nestao tokom predizborne kampanje“, ističe list.

Ministar odbrane Gvido Krozeto namerava da to oružje obuhvati devetim paketom vojne pomoći na sednici parlamentarnog Odbora za nacionalnu bezbednost do kraja juna.

Na spisku je i PVO sistem „Samp-T“ korišćen u misiji u Kuvajtu.

Podsetimo, rakete „storm šedou“ proizvele su zajednički Francuska i Velika Britanija (u Francuskoj se zove „skalp“). Njihov domet je od 250 do 560 kilometara u zavisnosti od modifikacija.

Podsetimo, više zapadnih država dalo je Kijevu dozvolu da stranim oružjem gađaju ciljeve u dubini ruske teritorije.
Konačna odluka biće doneta do samita NATO u Vašingtonu 9-11. jula.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR