Glas Javnosti

Italijani okreću leđa EU: Da li se sprema ITALEGZIT?

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od trećine građana Italije, najteže pogođene zemlje u Evropi pandemijom virusa Covid-19, smatra da ta država treba da napusti Evropsku uniju (EU) i evrozonu, dok više od 70 odsto ocenjuje da će kriza sa korona virusom uzrokovati raspad EU, pokazala su istraživanja.

EU je od početka krize sa korona virusom u Italiji bila spora kada je u pitanju pomoć toj članici, čiji je zdravstveni sistem bio na ivici kolapsa zbog naglog povećanja broja pacijenata zaraženih tim virusom, dok su istovremeno neophodna medicinska oprema i stručnjaci upućeni iz Kine i Rusije.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je u Italiji došlo do porasta evroskepticizma, zbog čega italijanski mediji postavljaju pitanje da li je nakon "Bregzita" moguć "Italegzit".

Da bi Evropska unija, koja je preživela ekonomsku krizu 2008, a nakon toga i migrantsku krizu, mogla da se raspadne zbog korona virusa smatra 71 odsto Italijana, pokazalo je istraživanje organizacije Piepoli za Rai sprovedeno 9. i 10. aprila.

Istovremeno, prema anketi koju je za italijansku agenciju Dire sproveo Tecne, u proteklom periodu došlo je do pada poverenja Italijana u evropske institucije i sada više od 40 odsto ispitanika smatra da Italija treba da istupi iz Unije, dok je takav stav pre dve godine imalo 26 odsto.

Anketa je pokazala da bi 12 odsto učesnika promenilo mišljenje "samo ako EU učini nešto konkretno" po pitanju krize sa korona virusom.

Kriza nastala usled pandemije korona virusa ukazala je na duboke podele u Uniji, pošto Italija i Španija optužuju severne države da nisu dovoljno solidarne.

Ministri finansija država EU postigli su 9. aprila dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje koje su teško pogođene pandemijom virusa kovid-19, međutim nisu prihvatili zahtev Italije i Francuske za izdavanje takozvanih “korona obveznica”.

Video samit EU o oporavku Unije od posledica pandemije zakazan je za 23. april, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je cilj strateška diskusija o zajedničkim odlukama i garancijama za veću dobrobit građana.

Italija je ušla u sedmu nedelju mera opšteg karantina uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa kovid-19, a do sada je oko 178.000 ljudi inficirano, od posledica tog virusa umrlo je više od 23.600 ljudi, dok se više od 47.000 oporavilo.

 

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR