Glas Javnosti

Italijan predlaže stvaranje vojske EU, Zaharova ga "poklopila"

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija bi trebalo da formira sopstvenu vojsku kako bi imala mogućnost da spreči izbijanje ratova i održi mir, rekao je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani. Portparol Ministzarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je primetila da, pre nego što se Brisel upusti u ovaj poduhvat, treba da reši nekoliko pitanja.

On je naglasio da u svetu gde postoje tako moćni igrači kao što su SAD, Kina, Indija i Rusija, a kriza zahvatila teritorije od Bliskog istoka do Indo-pacifičkog regiona, zajednička vojska evropskih zemalja treba da postane „konkretna stvar”.

"Ako želimo da budemo nosioci mira u celom svetu, potrebna nam je evropska vojska. To je osnovni preduslov za efikasnu evropsku spoljnu politiku. Odbrana i zajednička vojska moraju postati konkretni. To se ne može odlagati“, rekao je on u intervjuu listu La Stampa.

Marija Zaharova je prokomentarisala izjavu Tajanija.



"Vojska EU? Možda ste trebali da počnete od pravljenja sopstvene vakcine protiv kovida? Ili da naučite humano, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, da branite granice Evropske unije? Da rešite pitanje izbeglica i migranata? Tek onda da stvarate armiju“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanal.

Ona je dodala da je pre formiranja vojske potrebno videti kakvo će gorivo koristiti.

„Jer američki predsednik može doći u Brisel i reći da će podići cene goriva ako vojska EU ne napadne one na koje on ukazuje“, dodala je predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR