Glas Javnosti

Italija ulaže milijardu evra u veštačku inteligenciju

Svet
Autor: Glas javnosti

Italija planira da osnuje investicioni fond sa početnim ulaganjem od 1 mlrd EUR, s ciljem da promoviše projekte veštačke inteligencije (AI), rekla je premijerka Đorđa Meloni.

Fond je podržan od strane CDP Venture Capital, jedinice državne banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Mogao bi da prikupi dodatnih 2 mlrd EUR od privatnog sektora, rekao je izvršni direktor kompanije Agostino Skornajenki.
Meloni i Skornajenki govorili su na konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Rimu. Italija želi da iskoristi svoje predsedavanje grupom od sedam naprednih svetskih ekonomija ove godine. Na taj način želi da se fokusira na uticaj koji veštačka inteligencija ima na poslove i nejednakost, dok istovremeno postavlja zaštitne mere za razvoj tehnologije.

- Uvereni smo da može i mora postojati italijanski pristup veštačkoj inteligenciji - rekla je Meloni. Ona je dodala da vlada radi na zakonu koji će regulisati taj sektor u Italiji.
Postoji deo planiranog zakonodavstva, koje će biti predstavljeno u narednih nekoliko nedelja. Sekretar Alesio Buti rekao je da će Rim osnovati telo sa nadzorom i važnom ulogom u sprovođenju nacionalne strategije za AI.


Glas javnosti/ B02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR