Glas Javnosti

Italija u gorem deficitu od očekivanog

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlada Đorđe Meloni već razmatra prodaju državne imovine kako bi finansirala novi plan za potrošnju bez povećanja ogromnog duga zemlje, a veći deficit bi mogao da je približi toj odluci, navodi ovaj medij.

Italija će morati da revidira svoje prognoze za budžetski deficit u tekućoj i sledećoj godini, usred slabog ekonomskog rasta i skupocenih izbornih obećanja poput poreskih olakšica, kažu izvori za "Blumberg".

Dok su prethodne prognoze predviđale deficit od 4,5 odsto BDP-a za tekuću godinu, skoro je neminovno da će on iznositi blizu pet odsto, navode neimenovani izvori. 

Što se sledeće godine tiče, verovatnije je da će deficit iznositi blizu četiri odsto, nego 3,7 odsto, kako se trenutno prognozira, dodaju izvori. 

Ovogodišnje brojke mogle bi biti još veće kada se uzmu u obzir efekti promene u računovodstvenom tretmanu podsticaja za renoviranje stanova, poznatih kao superbonusi, napominje "Blumberg".

Italija trenutno ne podleže fiskalnim pravilima EU zbog suspenzije tzv. pakta za stabilnost i rast. Međutim, ovaj režim, koji ograničava deficit zemalja u bloku na tri odsto BDP-a ponovo stupa na snagu naredne godine.

Vlada Đorđe Meloni već razmatra prodaju državne imovine kako bi finansirala novi plan za potrošnju bez povećanja ogromnog duga zemlje, a veći deficit bi je mogao dodatno približiti toj odluci, napominje "Blumberg".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR