Glas Javnosti

Italija na korak do čipovanja, spremno 2,5 hiljade implatanata

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef kompanije “Biohax Italia”, saopstio je da očekuje dozvolu italijanskog ministarstva za zdralje i sanitarnih vlasti za ugradnju potkožnih mikročipova koji sadrži lozinke kreditnih i drugih kartica, pinove, brojeve licne karate, pasosa, podatke o pretpaltama, voznim i avio kartama, lozinku za ulaz na radno mesto ...

Švedska kompanija "Biohax" , svetski lider u proizvodnji i distribuciji mikrocipova, je spremna da ugradi u roku od nekolko meseci 2500 mikročipove građanima od Milana do Rima, pise "Euronews", a prenosi italijanska stampa.

Desetine hiljada Šveđana i Nemaca vec su ugradili potkožne mikrocipove, a praksa se, "kao moda" već širi i drugim evropskim zemljama Engleskoj, Belgiji a uskoro bi trebala da se primenjuje i u Italiji.

Prema proizvođaču prednost mikrocipa je sto pomaze u uštedi vremena, izbegavanju redove, novcanika i torbe pune raznih kartica, ukratko ova tehnoloska novost se predstavlja kao sredstvo koje treba da građanima olakša i pojednostavi svakodnevni zivot.

Potkozni mikrocip je moguce jedna od najdelikatnijih kontroverzi moderne tehnologije jer ugradnjom cipa osoba pristaje da svaki njen korak, obicaj, lična i intimna orjentaciju bude pracen kontrolisan, mapiran i registrovan.

Italijanski sindikati izrazavaju zabrinutost jer cip moze da ugrozi privatnost i prava radnika.

Povodom vesti da potkozni mikrocip stize i u Italiju poznata italijanska blogerka i pisac Enrika Perukieti (Enrica Perucćietti) piše da je očito da kontrolisanje populacije i ograničavanje njihove privatnosti, potkožnim čipom postaje moderno. Na taj način se, navodi ona, kanališe populacija da žuri da dobrovoljno ugradi mikrocip radi praktičnosti, jer da se takva praksa a nametne kao obaveza, ljudi bi se pobunili. Elektronski računi, beskontaktni uređaji i progresivno uklanjanje gotovine samo su privremeni koraci u ovom procesu. Toliko smo potčinjeni vlasti, da lako prihvatamo sve što nam se nudi kao „inovacija“ kao „napredak“, bez razmišljanja o posljedicama tih „modnih poteza, zakljucuje Perukieti.

Mikrocip je velicine zrna pirinca, ugrađuje se pod kozu između palca i kažiprsta leve ruke, uz pomoc inekcije i ostaje nevidljiv za golo oko. Cela operacija traje nekoliko minuta i radi se uz lokalnu anesteziju.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR